VOLUNTARIZAM

KAZALIŠTA ĆE ZA HONORAR PITATI GRADONAČELNIKA Bandić ministrici Zlatar: 'Teatre treba kontrolirati'

Gradska kazališta moći će uzeti redatelja, pisca, dramaturga, studenta Akademije ili umirovljenog glumca na honorar, ali će taj angažman morati odobriti gradonačelnik
 Damir Krajač / Cropix

Zagrebački ured za kulturu u ponedjeljak je vrtićima i kulturnim ustanovama poslao dopis u kojem je rečeno da su zapošljavanja u ustanovama koje financira Grad Zagreb u 2014. moguća, ukoliko institucije pošalju pisani zahtjev Uredu.

Takav zahtjev pročelnik Ivica Lovrić proslijedit će na suglasnost gradonačelniku Milanu Bandiću i Sektoru za Centralni registar ljudskih resura Grada. Ured za kulturu dopisom od 13. siječnja samo je ponovio da postoje iznimke u primjeni naputka o zabrani zapošljavanja, što je bilo naglašeno još u dopisu od 9. siječnja koji je gradonačelnik adresirao na urede, zavode, službe i ustanove grada.

Visoki honorari

To znači da će, primjerice, gradska kazališta moći uzeti redatelja, pisca, dramaturga, studenta Akademije ili umirovljenog glumca na honorar, ali će taj angažman morati odobriti gradonačelnik. Prema informacijama iz Grada, nema govora o tome da će vlasnik kazališta onemogućavati produkciju predstava (kazališta, naime, ne drže na stalnoj plaći redatelje niti pisce), već je riječ o potrebi kontroliranja visine honorara koji se isplaćuju i rada ravnatelja. Namjera Grada nije da Bandić bude apsolutni arbitar u pogledu visine umjetničih honorara, već je ovdje, doznajemo, riječ o početku raščišćavanja problema neracionalnog trošenja.

U svezi toga, gradonačelnik je jučer razgovarao i s ministricom kulture Andreom Zlatar. Informirao ju je da je trenutna zabrana zapošljavanja u kulturnim institucijama “u funkciji kontrole, a da funkcioniranje institucija neće biti dovedeno u pitanje”. S Bandićem su u ministričinu kabinetu bili i dogradonačelnica Vesna Kusin i pročelnik Lovrić, dok su iz Ministarstva sastanku prisustvovali zamjenik ministrice Berislav Šipuš i Tomica Jelić, načelnik za pravne i financijske poslove.

Razgovaralo se o zajedničkim projektima MK i Grada, kao što je obnova rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku, koja će biti otvorena 17. ožujka, te preuzimanje zajedničkog vlasništva nad Kazalištem slijepih i slabovidnih. Spomenulo se nekoliko vrlo bitnih projekata na kojima bi država i Grad radili. Riječ je o nalaženju adekvatnog prostora koji bi zajednički dijelili osnovna i srednja baletna škola te Plesna akademija, o Muzeju glazbe, Vojnom muzeju, proširenju ponude Muzeja Mimara te osnivanju Muzeja osjeta u tunelu ispod Griča.

Gredelj i Paromlin

Dio tih projekata bio bi smješten u obnovljenim prostorima poput Gredelja, Paromlina i Gorice. Ministarstvo je podržalo inicijativu da se Tehnički muzej nazove Teslinim imenom te je dogovoreno da će pružiti Gradu svu logistiku potrebnu za apliciranje na europske fondove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:46