IN MEMORIAM

IZNENADA UMRO JEDAN OD NAJCJENJENIJIH SUVREMENIH HRVATSKIH FOTOGRAFA Josip Klarica ostat će upamćen po poetičnim, crno-bijelim mrtvim prirodama

Josip Klarica
 Neja Markicevic / CROPIX

U 75. godini u subotu je iznenada umro jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih fotografa Josip Klarica. Bio je poznat po svojim poetičnim, crno-bijelim mrtvim prirodama. Posljednju izložbu imao je u studenom prošle godine u zagrebačkoj Galeriji “Josip Račić” s kolegom Ivanom Posavcem. Pod nazivom “Snoviđenja” bilo je izloženo dvadeset panoramskih fotografija snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011., koje su ovi umjetnici darovali zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Klarica je rođen 18. lipnja 1946. u Beogradu. Od 1961. do 1966. godine učio je fotografiju na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, a 1969. upisuje filmsko snimanje na glasovitoj praškoj FAMU, gdje je diplomirao 1977. godine, nakon čega se vraća u Zagreb. Za studija u Pragu zbližio se s velikim češkim fotografom Josefom Sudekom. Povezivala ih je strast prema staroj fotografskoj tehnologiji, a Sudek je Klarici nakon svoje smrti ostavio nekoliko objektiva i fotoaparat iz 1900. godine, kojim je i snimljena ova mrtva priroda s jastrebom iz 1982. godine.
Radio je kao filmski snimatelj, propagandni i umjetnički fotograf, a izučavao je povijest fotografskih tehnika i fotokemijske procese.

U svojem je radu koristio kameru obscuru i repliku panoramske komore koju je sam rekonstruirao. Imao je samostalnu izložbu u glasovitoj Photographer’s Gallery u Londonu i galeriji “Johannes Faber” u Beču, izlagao je u mnogim zagrebačkim galerijama i muzejima, a radovi mu se nalaze u MSU-u, MUO-u, Modernoj galeriji, ali i u Bibliothèque nationale u Parizu.

Klaričina “Mrtva priroda”, snimljena 1979. godine u Maksimiru, na naslovnici je prvog, istoimenog albuma Haustora iz 1981. godine, koji je grafički uredio fotografog stariji brat, slikar Mile Klarica, koji je umro prije malo više od pola godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:37