PETAK U TVORNICI

ZAŠTO ZDUŠNO PODRŽATI EAGLES OF DEATH METAL? Ako ih još niste uhvatili uživo, onda to obavezno učinite. Aleksandar Dragaš objašnjava zašto

 Neja Markičević / EPH
Ako ih još niste uhvatili uživo, onda to obavezno učinite ili s guštom ponovite gradivo jer su Eaglesi po stilu i sadržaju, sočnosti i zabavnosti poput bliskih rođaka AC/DC, ZZ Topa, Kissa, Motorheada, T. Rexa i Ramonesa

Ako i nije od povijesne važnosti hoćete li se pojaviti na skorašnjem koncertu Eagles Of Death Metal, ipak bi bilo lijepo da taj bend, koji je igrom slučaja preživio jezoviti teroristički napad u pariškom rock klubu Bataclan, 19. veljače nastupi pred punom Tvornicom kulture. Nije to stvar građanske hrabrosti jer publika i u Zagrebu, a nakon pokolja u Bataclanu, kao i u drugim europskim gradovima uredno pohodi koncerte, ali postoji nešto što možemo nazvati i vraćanjem duga članovima Eagles of Death Metal.

Nemam ništa protiv izbjeglica s ratom zahvaćenog Bliskog Istoka, dapače sve bi ih bez imalo krzmanja pustio u Europu, ali čini se da trenutno ipak živimo u prizmi sukoba raznih svjetonazora, ako ne civilizacija, pa se u Bataclanu rock, kao i danas važna kulturološka odrednica Zapada, sudario s islamističkim terorizmom, kojeg vežemo za Istok čak i kad se izrodi u rodilištu zapadnjačke demokracije.

Zbog tog napada zagrebački koncert Eagles Of Death Metal početkom prosinca je bio otkazan, a bend je unatoč strašnoj traumi održao obećanje i vraća se nadoknaditi otkazane nastupe, uključivši i Zagreb u kojem su prethodno nastupili već tri puta. Time dolazimo i do drugog, prozaičnijeg razloga zbog kojeg vam valja doći i u Tvornici, a taj je mnogo primamljiviji od svjetonazorskih odrednica jer kalifornijski Eagles of Death Metal je urnebesno zabavan rock'n'roll bend kakvih danas u svijetu baš i nema puno pošto su mnogi sastavi napustili koncept rocka kao zabave, pretvarajući ga u strogo misaonu igru, transžanrovske mutacije ili tugaljivije emocionalne iskaze.

Eagles Of Death Metal - pokrenut kao poslić sa strane Josha Hommea iz Queens Of The Stone Age i njegovog najboljeg prijatelja i školskog pajdaša Jesseja Hughesa, jednog od najsmiješnijih ljudi koje sam ikada upoznao – iza sebe imaju četiri solidna albuma od kojih je posljednji, “Zipper Down” s neodoljivo seksi naslovnicom objavljen u jesen 2015. godine. Ako ih još niste uhvatili uživo, onda to obavezno učinite ili s guštom ponovite gradivo jer su Eaglesi po stilu i sadržaju, sočnosti i zabavnosti poput bliskih rođaka AC/DC, ZZ Topa, Kissa, Motorheada, T. Rexa i Ramonesa. Ništa mudro, samo rock'n'roll, no to bi trebala biti i najjača preporuka da zdušno i bez straha od terorizma podržite bučno slijetanje Eaglesa u Tvornicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:00