ZABAVA NA CVJETNOM TRGU

Vikend u Zagrebu rezerviran je za prvi Tajlandski festival u Hrvatskoj, organizator nam je otkrio što posjetitelji mogu očekivati

Tajlandski festival

 Robert Hegedus/
Festival će se održati u subotu, 21. rujna, od 11 sati. Trajat će do 19 sati, a posjetitelji će moći uživati u bogatom programu

Zagrepčane ovog vikenda očekuje autentično tajlandsko iskustvo u centru grada. Prvi Tajlandski festival u Hrvatskoj održat će se 21. rujna od 11 do 19 sati, na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Uoči festivala smo razgovarali s Ivom Pavlovićem, jednim od organizatora festivala, koji nam je otkrio kako je došlo do ideje za festival te nam je otkrio što će sve posjetitelj moći vidjeti u subotu.

image
Tajlandski festival
Robert Hegedus/

"Ideja za Tajlandski festival proizašla je iz želje da posjetiteljima približimo bogatu tradiciju i kulturu Kraljevine Tajland. U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Tajland, prepoznali smo priliku da kroz jedan ovakav događaj publici pružimo autentičan uvid u tajlandske običaje, umjetnost, gastronomiju i način života te da Zagrepčane i njihove goste pozovemo da istraže ovu fascinantnu tradiciju na jedinstven način", rekao nam je.

image

Tajlandski festival

Press/

Pripreme za festival trajale su, kako nam kaže, nekoliko mjeseci.

"Najintenzivnija faza bila je tijekom posljednja tri mjeseca. U tom periodu, komunikacija s Veleposlanstvom Kraljevine Tajland postala je još intenzivnija. Svakodnevno smo usklađivali ključne elemente, od logističkih detalja, do kulturnog programa i prezentacije autentičnih tajlandskih običaja. Pripreme za festival bile su detaljne i pažljivo koordinirane. Kao organizatori, održavali smo fluidnu komunikaciju s Veleposlanstvom Kraljevine Tajland sa sjedištem u Budimpešti. U toj suradnji, sukcesivno smo dogovarali sve aspekte festivala, vodeći računa o brojnim detaljima kako bismo osigurali da svaki segment bude precizno organiziran, a sa zajedničkim ciljem da posjetiteljima pružimo jedinstven i autentičan doživljaj na način da festival ne bude samo zanimljiv događaj, nego i svojevrsna pozivnica za otkrivanje ljepota Tajlanda", ispričao nam je Pavlović.

Posjetitelji će se na festivalu moći zabaviti na razne načine. Na radionicama tajlandskih rukotvorina će moći sami izrađivati tajlandske suvenire poput Thung paukove mreže ili oslikanih kišobrana.

image

Tajlandski festival

Robert Hegedus/

"Ove interaktivne radionice posjetiteljima će pružiti uvid u bogatstvo tajlandskih rukotvorina koje obuhvaćaju pletenje, tkanje i izradu ukrasa. Sudionici radionica naučit će više o tehnikama i materijalima koji su dio tajlandske umjetničke tradicije, a na kraju će kući moći ponijeti vlastite male umjetničke kreacije. Svaki posjetitelj moći će ukrasiti se i s jednom od privremenih tradicionalnih tetovaža. Tetovaže na Tajlandu imaju jedinstveno značenje: vjeruje se da nude zaštitu, sreću ili blagoslov onome tko ih nosi", kaže nam.

Osim toga će se posjetitelji moći opustiti na tajlandskoj masaži, a moći će sudjelovati u kvizu znanja o kulturnim i tradicionalnim vrijednostima Tajlanda.

"U središtu festivalskog programa bit će tradicionalni tajlandski plesovi i glazbene izvedbe, s posebnim naglaskom na khon, jedinstveni plesni performans koji prikazuje priče iz tajlandske mitologije. Ovaj ples, koji se često izvodi u svečanim prigodama, obogaćen je bogatim kostimima i impresivnim maskama, oslikavajući slikovitost i simboliku tajlandske umjetnosti. Posjetitelji će moći uživati u tradicionalnoj tajlandskoj glazbi koja nosi mističan zvuk Orijenta i prenosi jedinstvenu harmoniju utkanu u tajlandsku svakodnevicu", kaže.

image

Tajlandski festival

Press/

Na festivalu će biti predstavljena i borilačka vještina Muay Thai, koja se još naziva i "umjetnost osam udova". Bit će predstavljena kroz dinamične i uzbudljive prezentacije. Među glavnim atrakcijama festivala će biti prezentacija tajlandske gastronomije poznate po intenzivnim okusima, začinima i bogatoj povijesti. Posjetitelji će imati priliku kušati razne delicije, među njima Pad Thai i Panang curry.

Hoće li se festival ponoviti i sljedeće godine? "Naš fokus je trenutno na uspješnoj realizaciji ovog prvog izdanja. Trenutno smo u završnoj fazi priprema i želimo posjetiteljima pružiti najbolji mogući doživljaj. Nakon što festival završi i analiziramo sve aspekte, odaziv i povratne informacije, bit ćemo u boljoj poziciji razmotriti opcije za budućnost", rekao nam je organizator.

image
Tajlandski festival
Robert Hegedus/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:04