DOLAZI U MOČVARU

VIDEO: RAZGOVARALI SMO S BOŽOM VREĆOM IZ HALKE 'Divno je kada vam dovikuju: Božo volimo te, to me uvijek rasplače i razmaže mi šminku'

 Julien Duval/INmusic festival

Nakon što su na INmusicu pokazali da i na festivalima funkcioniraju više nego dobro, čemu su svjedočili svi oni koji su bili na njihovom rasplesanom i raspjevanom nastupu, razgovarali smo s pjevačem Halke, karizmatičnim Božom Vrećom.

Na albumu 'O ljubavi' snimili ste gotovo univerzalno najljepše od sevdaha. Osmišljate li već što će biti na trećem albumu, idete li zadatim putem sevdaha, ili namjeravate napraviti neki odmak?

Svakako da je odmak već evidentan s mojim pisanjem autorskih sevdalinki poslije perioda od tridesetak godina potpunog nestvaranja novih tekstova, tako da sam poprilično siguran da će treći album kad dođe vrijeme za snimanje, biti posve autorski, s možda par starih sevdalinki u novijem aranžmanu, kao što je i uobičajeno za sam zvuk Halke koji donosi.

Publika u Zagrebu vas je, čini se, prisno zavoljela i prije nego ste nastupili uživo. Koncert u Lisinskom je bio trijumf emocije. Na INmusicu ste nastupili nešto ranijem terminu, ali to nije spriječilo oduševljenu publiku da zapjeva s vama... Kako je vama bilo nastupati pred festivalskom publikom?

Prekrasno, čak smo imali i bis što nije uobičajeno za IN music festival zbog striktno posloženog vremena za sve izvođače, jako uspješan i emotivan koncert, puno ljudi koji plešu, puno osmijeha, poneka suza se pusti, i svi ti zagrljaji, emocije, emocije i beskrajna ljubav ...

Divno je kada vam dovikuju: 'Božo volimo te, to me uvijek rasplače i razmaže mi šminku'.

Što je najbolje, i koliko je drugačije iskustvo klupskog nastupa, pa onda veće dvorane i festivala?

Posve drugačije, no sve vam to treba da upišete i obilježite na svom putu, nova iskustva, situacije, improvizacije... ja osobno najviše volim teatarski pristup u mojim interpretacijama sevdaha jer mi ta pozornica sa scenografijom i svjetlošću daje posebnu motivaciju, nekad je to pjesma za 300 ljudi, a nekad za 3000, svejedno je, bitno je prenijeti ljubav i istu osjetiti, zbog toga se bavimo ovom umjetnošću.

Koliko vam je bilo teško ostvariti prve korake, od ideje, prvih razgovora, okupljanja ekipe, ugovora s Gramofonom, pa evo do INmusica?

Sada smo posve samostalni, spremni smo za nove izazove i koncerte koje sami ugovaramo, s jedne strane tu je moja solo karijera, a s druge rad s dečkima u formi benda - no projekti se nižu, do kraja godine radit ćemo što skupa što odvojeno na jako puno projekata i ništa nije teško, ako je to zaista vaša misija i posvećenost tome.

Sve je negdje sudbinski bilo određeno: i da se upoznamo i radimo skupa na stvaranju našeg sevdah izričaja...

Imate li uzore u world music sceni? Koje glazbenike bi izdvojili kao najutjecajnije?

Jako puno njih, mene osobito raduje moja suradnja za iduću godinu sa gosp. Miroslavom Tadićem, svjetski priznatim i posve genijalnim gitaristom koji će raditi aranžman za moju novu autorsku pjesmu 'Zlatne maline', dalje puno jazza i bluesa, osobito onog koji dolazi iz Afrike, slušao sam skoro u Ljubljani sjajnu Nouru Mint Seymali, sve to jako puno inspiriše i nadahnjuje.

Kada vas ponovo vidimo?

S Halkom - nadam se ponovno iduće godine, a dolazim solo 3. rujna u Močvaru, održat ću a capella koncert u okviru projekta 'Začarana šuma' i jako se radujem tome. Ovo je i prilika da pozovem sve ljubitelje karasevdaha da dođu.

Bit će to posebno emotivna noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:33