ZNAČAJAN KONCERT

VIDEO: POČINJE NOVA KONCERTNA SEZONA U ZAGREBU U četvrtak, 9. rujna Editorsi sviraju u Tvornici

Nakon dva nastupa na INmusicu, između kojih su jednom nastupili i u krcatom Aquariusu, Editors iz Birminghama, jedan od onih sastava koji su u 21. stoljeću revitalizirali post-punk i gothic-rock iz ranih 80-ih, nastupit će 4. rujna u Tvornici kulture.

Kako je to prvi značajniji koncert u Zagrebu nakon ljetne stanke, nastup Editorsa ujedno je i otvorenje nove koncertne sezone u Tvornici, ali i u Zagrebu u kojem neće do konca godine nedostajati klupskih uzbuđenja.

Editorsi su osnovani 2003. u Birminghamu, a pozornost publike zadobili su ranim singlovima “Bullets”, “Munich” i “Blood” na kojima su se predstavili kao sastav stilski blizak ostavštini Joy Divisiona, Echo & The Bunnymena, Teardrop Explodesa i donekle ranih U2.

Unatoč karizmatičnosti pjevača i gitarista Toma Smitha i osebujnosti njegovog baritona, ipak su bez dubine i značaja kakvog su koncem 70-ih, odnosno početkom 80-ih zadobili spomenuti sastavi.

Editors, naime, hodaju davno utabanim stazama i teško da mogu biti nazvani revolucionarnima, ali su u prvim godinama karijere prodali više albuma nego Joy Division za svog postojanja, a i vremena su takva da je bilo kojem bendu danas teško zadobiti značaj kakvog su imali Joy Division.

Editors su tipičan britanski “darkerski” sastav koji je ubrzo postao vrlo omiljen kod zagrebačke publike, odavno sklonoj takvim glazbenim recepturama.

Valja priznati i kako su na prva tri albuma “The Back Room”, “An End Has A Start” te “In This Light And On This Evening” kojeg je ka ostavštini New Ordera i Ultravoxa usmjerio Flood, nekoć producent U2 i Depeche Mode, a zahvaljujući i efektnom gitarističkom minimalizmu Chrisa Urbanowicza, ipak bili umješni u izvlačenju nade, svjetla i katarze iz potištenosti, sjete i čemera, dok su na posljednjem albumu “Weight of Love” manje uspješno pokušali promijeniti dobitnu formulu.

Uživo, pak, Tom Smith i njegova družina lako osvajaju emocije, posebice ženskog dijela publike, a tako će biti i ovaj put u vjerojatno rasprodanoj Tvornici kulutre.





TRESE, LUPA, UDARA I BLUES-PUNK JACKA OBLIVIANA

Ako vam Editors ipak nisu po ukusu, možda ćete u novu koncertnu sezonu poželjeti ući uz trio Trese, Lupa, Udara (Koje i Buce iz Discpline i Švabe iz Orgazma) koji će vas u Tvornici zabaviti 6. rujna skladbama iz filma “Kako je propao rock'n'roll” i nizom dobro poznatih rock'n'roll obrada ili 8. rujna uz veterana garažnog i blues-punka Jacka Obliviana iz Memphisa čiji su Oblivians izvršili jedan od presudnih utjecaja na mnogo poznatijeg Jacka Whitea i nekadašnje The White Stripes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:45