TAJNA NOVOG ALBUMA

VIDEO: NOVI SPOT PJ HARVEY SNIMAN NA KOSOVU 'The Wheel' proslavljene rock kantautorice inspiriran ringišpilom u Kosovu Polju

 YouTube
"Željela sam omirisati zrak, osjetiti tlo i sresti ljude iz zemalja kojima sam bila fascinirana", objasnila je PJ Harvey

Legendarna rock kantautorica PJ Harvey za novi singl 'The Wheel' objavila je video koji je režirao Seamus Murphy s prizorima snimljenim na Kosovu između 2011. i 2015. godine. Novi album ove umjetnice pod nazivom 'The Hope Six Demolition Project', koji se očekuje u travnju, izravno je nadahnut putovanjem PJ Harvey i Seamusa Murphyja na Kosovo, kao i u Afganistan i Washington.

"Kada pišem pjesmu, vizualiziram cijeli prizor. Vidim boje, znam koje je doba dana, mogu osjetiti raspoloženje, mogu vidjeti kako se svjetlomijenja i pomiču se sjene, sve što je u toj slici. Prikupljanje informacija iz sekundarnih izvora činilo mi se previše udaljenim za ono o čemu sam pokušavala pisati. Željela sam omirisati zrak, osjetiti tlo i sresti ljude iz zemalja kojima sam bila fascinirana", objasnila je PJ Harvey u priopćenju.

Ova putovanja nisu bila inspiracija samo za njen novi album, već i za njenu prvu knjigu poezije 'The Hollow of the Hand', koja je objavljena prošle godine sa Murphyjevim slikama.

PJ Harvey upoznala je Seamusa Murphyja nakon što je vidjela njegove fotografije iz Afganistana, a zatim joj je pokazao i neke fotografije s Kosova u vrijeme ratnih zbivanja krajem 90-ih.

U ljeto 2011. oboje su dobili poziv s Dokufesta u Prizrenu da nazoče prikazivanju kratkih filmova koje je Murphy napravio za album 'Let England Shake', a iako PJ Harvey inače ne obilazi festivale tog tipa, učinilo joj se da je ovog puta taj posjet neizbježan.

Pjesma 'The Wheel' u svom središtu ima put na Kosovo, otkrio je Seamus Murphy, zahvaljujući prizoru iz lunaparka u Kosovom Polju pored Prištine kojeg je snimio dok su hodali prema njihovom parkiranom automobilu blizu željezničke stanice.

"Je li taj prizor sam po sebi bio inspiracija za pjesmu? Bez priča o ljudima koji su trpili tokom rata, bez posjeta selima koja su napuštena uslijed etničkog čišćenja i ciklusa osvete, bez iskustva različitih percepcija ljudi koji su dijelili istu povijest, je li ta pjesma mogla biti napisana?", zapitao se Seamus, kako prenosi Noisey .

Knjiga pjesama uz fotografije i glazbu bila je predstavljena na Royal Festival Hallu u Londonu, te je taj nastup snimljen. Video za pjesmu 'The Wheel' prikazuje snimke s putovanja, kao i londonske probe za snimanje novog albuma.

PJ Harvey dolazi u Zagreb 22.6. na INMusic festival.

Pogledajte 'The Wheel'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:46