VRELO ZVUKA PREDSTAVLJA

VIDEO: KING AYISOBA PONOVNO U MOČVARI Vraća se afrički kralj nove world music scene

 GlitterbeatTV, YouTube
 

Kralj nam se vratio! Kada je prošle godine 'Močvara' prvi put ugostila King Ayisobu, predstavili su ga kao afričkog kralja nove world music scene, a svi oni koji su bili na tom koncertu sigurno nisu ostali ravnodušni na nevjerojatnu količinu energije koju King Ayisoba proizvodi sa svojim bendom.

Sada se ovaj ganski glazbenik vraća na isto mjesto s novim koncertom, a u međuvremenu je njegov peti studijski album "1000 Can Die" bio u vrhu svih godišnjih world music top lista.

Glazba koju King Ayisoba izvodi najlakše bi se mogla nazvati ritmičnom bombom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Baziran na kologu, dvožičanom preteču banja i raznim udaraljkama, glazbeni izričaj ovog osebujnog glazbenika u neku bi se ruku mogao nazvati klasičnom afričkom glazbom jer je u prvom planu istaknut ritam čija repeticija stvara dojam mantričnosti. Trans u njegovim pjesmama ima određenu šamansku notu, a sve je dodatno ukrašeno angažiranim tekstovima i pomalo suludom i napadnom bojom glasa koja vas poziva na akciju, bilo kroz ples, bilo kroz angažman na ispravljanju svih onih problema o kojima King Ayisoba pjeva.

Ono što dodatno približava King Ayisobu Močvari je i taj punkerski, pomalo DIY stav, neposredan i beskompromisan. Svoj je iznimno hvaljeni album "1000 Can Die" snimio u suradnji s Arnold de Boerom iz kultnih The Ex, a to je sasvim dovoljna referenca da zainteresira i sve one koji nemaju previše veze s wolrd musicom ili afričkom glazbom.

King Ayisoba je trenutno na vrhuncu svoje karijere i velika nam je čast što se vraća u Močvaru, poručuju iz kluba U Gani je već postao velika zvijezda, a proboj u sam vrh world music scene omogućila mu je iznimno agilna izdavačka kuća Glitterbeat Records koju vodi Chris Eckman, a koja je proglašena najboljom world music izdavačkom kućom četiri godine zaredom.

Močvara ovim koncertom nastavlja suradnju s Glitterbeat izvođačima – u posljednje dvije godine ugostili su Dirtmusic, Širom i Sevdah Takht Damira Imamovića, sve redom velike uzdanice Glitterbeat Recordsa.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:32