MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL KARLOVAC

VIDEO: JEAN TOUSSAINT Svjetska jazz zvijezda prvi put u Hrvatskoj

 YouTube
Jedan od najprestižnijih svjetskih jazz-saksofonista na Međunarodnom etno jazz festivalu Karlovac predstavit će se novim albumom

Ovogodišnji 8. Međunarodni etno jazz festival Karlovac, koji se održava od 18. do 20. srpnja u prostoru Starog grada Dubovca, ugostit će ugledne hrvatske i inozemne glazbenike. Prvi dan (18. srpnja) Festival se otvara nastupom trija Vaska Atanasovskog, slovenskog skladatelja i glazbenika (vokal, sopran, alt i bariton saksofon, flauta) kojeg prate Dejan Panja na električnoj gitari i Marjan Stanić na bubnjevima.

Suvremenim pristupom koji njeguju priskrbili su u posljednjih nekoliko godina status vrlo ugodnog iznenađenja i traženog sastava u našem okruženju. Predstavit će se vrlo energičnom svirkom koja je spoj mnogih glazbenih stilova: klezmer, Gypsy swing, polka i jedinstvene kombinacije šansone i alter-popa, te razne varijacije balkanskog melosa.

U subotu 19. srpnja nastupaju Damjans, sastav Damjana Grbca, koji izvodi jazz/ethno glazbu vezanu uz specifičnu glazbu Istre i Primorja. U studenome 2012. godine izašao im je prvi album pod nazivom Giipuja kojim su se uvrstili među najzanimljivije domaće sastave korištenjem tradicijskih instrumenata kao što su sopele i dvojnice. Svojim prvim albumom Grbac je pokazao kako se hrvatska etno glazba uvijek i iznova može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.

Treći dan Festivala (20. srpnja) rezerviran je za veliku svjetsku jazz zvijezdu Jeana Toussainta. Jedan od najprestižnijih svjetskih jazz-saksofonista te jedan od vodećih jazz-glazbenika u Velikoj Britaniji, na prvom gostovanju u Hrvatskoj predstavit će se svojim novim albumom.

Već kao mladi glazbenik postao je članom jednog od najčuvenijih sastava u povijesti jazza, Art Blakeys Jazz Messengers. Nagradu Grammy osvojio je za najbolju jazz-instrumentalnu izvedbu odsviranu na albumu New York scene ovog legendarnog sastava. Jean je nastavio s vlastitom karijerom, snimio velik broj albuma te stekao status jednog od najcjenjenijih saksofonista današnjice. Surađivao je s nizom velikana jazza, kao što su Art Blakey, Max Roach, Horace Silver, McCoy Tyner, Gil Evans, Abdullah Ibrahim, Wynton Marsalis, Kenny Kirkland, David Murray, Jazz Crusaders, Jason Rebello. Pored toga, profesor je na londonskoj i birmingemskoj akademiji.

Njegov međunarodni kvartet ovom prilikom, pored samog Toussainta na tenor saksofonu, čine Ratko Zjača (gitara), Martin Gjakonovski (kontrabas) i Klemens Marktl (bubnjevi).

Jean Toussaint kvartet na Wakefield Jazzu 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:36