KLASIK

VIDEO: HIMNA PIJANACA I ONIH SA SRUŠENIM SNOVIMA I IZGUBLJENOM NADOM Kako je nastala jedna od najomiljenijih božićnih pjesama svih vremena

 Screenshot

'Fairytale of New York' pjesma je nastala u studenom 1987. godine, a s vremenom postala jedna od najomiljenijih i najprepoznatljivijih božićnih melodija, piše Independent.

Nazvana je po noveli autora J. P. Donleavy 'A Fairytale of New York'.

S godinama postala božićni klasik, kako u Irskoj, tako i u Engleskoj, ali i brojnim dijelovima svijeta, a nekoliko je puta proglašavana je najboljom božićnom pjesmom u povijesti. Suradnja benda The Pogues i pokojne britanske kantautorice Kirsty MacColl iznjedrila je himnu svih pijanaca te onih sa srušenim snovima i izguljenom nadom.

Govori o irskim migrantima koji su u 19. stoljeću iselili u Ameriku, a gdje im se snovi o boljoj budućnosti nisu ostvarili. Nadali su se da će tamo uspjeti kao zabavljači, ali mnogima to nije uspjelo pa su završili na ulicama New Yorka kao beskućnici. Cilj ove pjesme bio je i da se odstupi od standardnih božićnih šablona prema kojima Božić svima izgleda kao onaj iz američkih filmova.

Pjesma je formirana kao mašta jednog pijanog beskućnika o božićnim blagdanima kakve bi želio, ali ih ne može imati te o izgubljenoj ljubavi, dok je drugi dio pjesme prisjećanje dvoje irskih imigranata i ljubavnika o snovima iz mladosti koje je zaustavila ovisnost o drogi i alkoholu.

Inače, originalna izvedba ove pjesme nije trebala pripasti Kirsty već Cait O'Riordan koja je grupu napustila godinu prije nego što je pjesma završena.

Postoje dvije verzije prema kojima je ova pjesma nastala. Jedna je ona gdje harmonikaš James Fearnley tvrdi da ih je menadžer Frank Murray izazvao da obrade pjesmu 'Christmas Must Be Tonight', pa su oni radije napisali svoju, a druga je verzija frontmena grupe Shanea MacGowana prema kojoj on kaže da ga je tadašnji producent benda Elvis Costello izazvao i rekao mu da sigurno nije sposoban napisati božićni duet koji bi otpjevao s tadašnjom basisticom Cait.

Kirsty MacColl je život izgubila 2000. godine prije Božića u nikad do kraja razjašnjenoj nesreći na ronjenju negdje u meksičkom zaljevu kada je na nju naletio gliser tamošnjeg multimilijunaša, vlasnika supermarketa i meksičkog Keruma, Guillerma Gonzalesa).

Pjesma je nakon njezine pogibije dobila novu, tužniju dimenziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:48