NOVI ALBUM

VIDEO: DIVLJAKUŠE S DVOJBAMA O UŽIVANJU U ŽIVOTU Londonski ženski kvartet Savages stršao je poput profesionalnog košarkaša među klincima iz vrtića

 Getty
Koncert Savagesa u talu s našim Punčkama došao bi nam poput prosvjetljenja

Ne kažem da sam u pravu jer nataložene godine iskustva ne čine dobro entuzijazmu, no posljednjih sezona novi kvalitetni bendovi s jakim debi albumima iz onoga što najšire zovemo rock glazbom stižu na kapaljku.

I u mnogo snažnijoj konkurenciji art-punk prvijenac “Silence Yourself” završio bi među najuvjerljivijim izdanjima 2013., ali u relativno slaboj ponudi novih rock imena londonski ženski kvartet Savages stršao je poput profesionalnog košarkaša među klincima iz vrtića.

Stariji su u njihovom stilu našli niz poveznica sa ženskim, često polugolim punk bendom The Slits, mnogo poznatijim i ikoničnim utemeljiteljima post-punka Siouxsie And The Banshees i Public Image Ltd. uz nezaobilazan naklon PJ Harvey i Patti Smith. Mlađima je “Silence Yourself” mogao ukazati da su divlje i zadivljujuće kombinacije u suvremenoj popularnoj glazbi ipak moguće.

Unutar takvog okvira Savages na “Adore Life” ne igraju tek na kartu egzorcizma kojim iz svojih instrumenata istjeruju demone. Najveća promjena je što su minimalistički i avangardno posložene post-punk pjesme na rubu noise-rocka prozračnije, uz zamjetniju ulogu tišine između udaranja o nazubljene gitare, industrijski monotonizirane bubnjeve i razorni bas. Koncert Savagesa u talu s našim Punčkama došao bi nam poput prosvjetljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:02