ZARAZNE MELODIJE

VIDEO: 40 pjesama koje ovo ljeto nikako nećete moći izbjeći

 SIPA

Ljeta se ne pamte samo po tome gdje smo ljetovali i kako nam je bilo nego i po tome koje smo pjesme slušali. Rijetki su tulumi tijekom zime koji prođu a da nas neka stvar ne podsjeti na more, plažu i duge noćne provode. Svako ljeto ima svoje hitove, a ovo će biti krcato nekim poznatim imenima, poput Davida Guette, ali i povratnicima, kao što je Kylie Minogue, koja već neko vrijeme ima “sušna ljeta”, barem što se tiče pjesama.

Pod ljetnom glazbom podrazumijevamo pjesme koje stilski ne moraju biti savršene. To, uglavnom, nisu pjesme koje će osvojiti prestižne Grammyje, najčešće rezervirane za velikane rocka, iako, naravno, i tu ima izuzetaka. Ljetne pjesme su one koje pjevušimo dok se brčkamo u moru, roštiljamo, izležavamo se na plaži i uz koje plešemo u kasnim noćnim satima. Najvažnije je da imaju zaraznu melodiju, a dodatni plus je ako stihovi nisu previše zahtjevni i lako su pamtljivi. Slično kao i kada birate knjige za plažu. Sigurno nećete izabrati “Rat i mir” unatoč tomu što je jedan od najboljih svjetskih klasika.

Svi smo mi nostalgičari

Neke od njih nećete moći izbjeći, htjeli ili ne, čut ćete ih ma koliko god vam možda išle na živce, a iskustvo prošlih godina govori da ljetni hitovi nerijetko ostaju hitovi mnogo mjeseci nakon ljeta. Naprosto su to stvari koje nijedan DJ neće propustiti u svom repertoaru jer su to zagarantirane “dizalice” koje plesni podij neće ostaviti prazan.

Danas nam se neke od tih pjesama čine smješnima i teško nam je uopće zamisliti da su nas nekada na noge dizale pjesme poput “Macarene” ili “Lambade”. Ali, nemojte se iznenaditi ako ih i ovog ljeta čujete tu i tamo na fajruntu jer nostalgičara među DJ-ima ima jako puno. Uostalom, pokušajte vi cijelu noć puštati glazbu ljudima koji samo žele plesati. Sigurno biste morali povremeno posegnuti za pjesmama koje već odavno imaju miris naftalina.

Izležavanje uz drage stvari

Vrijeme je, dakle, pripremanja za more i ne bi bilo loše da se i glazbeno pripremite za pjesme koje će ovo ljeto, osim turista, harati morem. Sigurno ćete ih čuti, pa ne bi bilo loše da znate tko ih pjeva i kako se zovu. Izdvojili smo po deset pjesama u nekoliko “ljetnih kategorija” što će vam sigurno olakšati “snalaženje” po klubovima na moru, ali i dati ideje što bi vas moglo još više opustiti dok, primjerice, navečer sjedite na terasi ili se vozite prema moru.

No, nemojte upasti u klopku slušanja isključivo novih stvari. Njih ćete se ionako naslušati, pa vožnju, izležavanje ili odmaranje iskoristite za pjesme koje više ne čujete tako često, ali su i danas dobre kao i kada ste ih čuli prvi put.

Tako kad budete izlazili van, uši pripremite za Guettu, Lady Gagu ili Kelis, a sve ostalo odaberite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:48