AUKCIJA POP-KULTURE

VIDEO: 1,5 MILIJUNA DOLARA Na dražbi rukopis pjesme 'American Pie' na 16 stranica

 YouTube
Značenje svih stihova pjesme 'American Pie', koja traje dulje od osam minuta, desetljećima je izazivalo različita tumačenja

"Dan kada je umrla glazba", slavan je stih iz refrena pjesme 'American Pie' koja je bila veliki hit 1971. godine, kada je prvi put objavljena, a proglašena je i pjesmom stoljeća, po izboru američkog udruženja diskografske industrije. Kako je autor pjesme, pjevač Don McLean, već otkrio, početak pjesme govori o tragičnoj pogibiji prerano preminulog r'n'r pjevača Buddyja Hollyja, koji je svoj život okončao u zrakoplovnoj nesreći 1959. zajedno s Ritchieom Valensom (autorom hita 'La Bamba') i JP Richardsonom poznatijim kao The Big Bopper.

No, dio stihova ove emotivne pjesme pak govori o društvenim promjenama koje su zahvatile Ameriku, ali i svijet, 60-ih i ranih 70-ih godina prošlog stoljeća. Značenje svih stihova pjesme 'American Pie', koja traje dulje od osam minuta, desetljećima je izazivalo različita tumačenja. Originalan rukopis pjesme ispisan je i otipkan na 16 stranica, koje uključuju bilješke i izbačene dijelove, a danas 69-godišnji Don McLean odlučio ga je prodati na dražbi koja će se održati 7. travnja u Christie's-u, gdje predviđaju da će se prodati za oko 1,5 milijuna dolara.

Rekordan iznos za rukopis postigao je na dražbi prošle godine Bob Dylan s originalnim tekstom pjesme 'Like A Rolling Stone', koji je prodan za više od 2 milijuna dolara, a do tada je rekord držao rukopis pjesme 'A Day in the Life' Johna Lennona, koji je prodan za 1,2 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:31