4. AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL

VELIKI AMERIČKI JAZZERI Festival u Rovinju otvara Ludi blues Chine Moses

 YouTube
Dražen Kokanović i ove je godine u Rovinj doveo svjetsku glazbenu kremu

Nastupima kvarteta Chine Moses i kvinteta Ambrosea Akinmusirea 9. i 10. svibnja u Koncertnoj dvorani Adris u Rovinju počinje 4. Avantgarde jazz festival. Festival koji je na dosadašnjim izdanjima ugostio najveće svjetske jazz glazbenike, kao što su Return to Forever, George Benson, Dee Dee Bridgewater, Kurt Elling, John Scofield, Tierney Sutton, dr. Lonie Smith, Anat Cohen, Christian McBride i mnogi drugi, ove godine nudi osam koncerata raspoređenih u četiri vikenda, od svibnja do sredine srpnja.

Umjetnički ravnatelj Avangarde jazz festivala Dražen Kokanović i ove je godine dosljedan svojoj koncepciji, tako da okosnicu programa i dalje čine veliki američki jazz glazbenici. To je možda prije svih vodeći svjetski bariton saksofonist James Carter koji dolazi sa svojim "orguljaškim" triom 24. svibnja, a dan prije njega nastupa divna sarajevska pjevačica Amira Medunjanin čiji je čudesni spaj tradicije bluesa i sevdaha sada već i svjetski poznat.

Sve bolji big band HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića nastupa 20. i 21. lipnja i to na glavnom rovinjskom trgu, dok na zadnji, srpanjski vikend (10. i 11. 7.) festival zatvaraju briljantna, ponajbolja svjetska jazz violinistica Regina Carter s kvintetom i veličanstveni trio koji čine basist John Patitucci, pijanist Danilo Perez i saksofonist Brian Blade, sastav snova za koji se tuku mnogi svjetski festivali.

China Moses - Etre La Bas

Festival, dakle, otvara u petak 9. svibnja mlada američka pjevačica China Moses sa svojim kvartetom, koja okosnicu svog programa temelji na skladbama bluesa i soula. Glazbenu je naobrazbu stekla u dobroj mjeri kod kuće. Naime, majka joj je našoj publici dobro znana jazz diva, Dee Dee Bridgewater. No, ipak, ona je surađivala i snimala i s glazbenicima s drugih žanrova, najviše u Francuskoj, gdje živi, pa je tako postala neizaobilazna i na tamošnjoj r'n'b sceni devedesetih, gdje puno nastupa na televiziji i radiju.

China Moses & Raphael Lemonnier - Crazy Blues

Najznačajniju je suradnju ostvarila s francuskim pijanistom, skladateljem i aranžerom Raphaelom Lemmonierom s kojim je snimila i posljednji od svojih šest albuma, Crazy Blues. Njezini uzori kreću se od Mamie Smith, Lilian Smith, Dinah Washington, Little Esther, pa do Nine Simone i Janis Joplin.

Sklona je improvizaciji, u interpretaciji je svježa i neopterećena, koketira i s funkom i rockom i hip hopom, na koncertima je atraktivna i zabavna, tako da se to čini kao izvrstan odabir za otvaranje nove istarske jazz sezone.

Dan kasnije, u subotu 10. svibnja nastupa trubač i kompozitor Ambrose Akinmusire sa svojim kvintetom.

Ambrose je mladi lav, rođen 1982., no s velikim sviračkim iskustvom i pobjedama na važnim jazz natjecanjima, te ozbiljnim statusom u mnogim anketama, primjerice časopisa DownBeat. Svoju inspiraciju Akinmusire temelji na raznim utjecajima, od Waynea Shortera preko Bjork i Joni Mitchell, do Ravela, stalno istražujući zvukovne mogućnosti, što u nastupima s renomiranim glazbenicima kao Vijay Iyer ili Esperanza Spalding, što na tri samostalna albuma, "Prelude... to Cora", "When the Heart Emerges Glistering" i zanimljiv, vrlo progresivni "The Imagined Savior is Far Easier to Paint", s nadahnutim, poetskim tekstovima, koji je snimio za renomiranu kuću Blue Note.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:32