NATALIE MERCHANT

U doba silikona utješno je vidjeti pjevačicu koja ponosno nosi bore i sijedu kosu te slušati njenu ‘craft‘ glazbu

Natalie Merchant

 Lev Radin/Alamy/Alamy/Profimedia/Lev Radin/alamy/alamy/profimedia
U memoriji onih koji su odrastali uz američki college-rock ostala je kao ‘slatkica‘ iz R.E.M.-u bliske grupe 10.000 Maniacs

Natalie Merchant u memoriji onih koji su odrastali uz američki college-rock ostala je kao "slatkica" iz R.E.M.-u bliske grupe 10.000 Maniacs. Bilo je i platinastih naklada u njihovom opusu, uključivši i onu za i u nas objalvjen, krasan album "Blind Man‘s Zoo" s hitom "Trouble Me", dok s "MTV Unpluggeda" pamtimo efektnu obradu "Because The Night" Patti Smith. Od sredine 90-ih Natalie je nanizala i finu nisku solističkih albuma, počevši s debijem "Tigerlilly", a iz ovog stoljeća valja izdvojiti dvostruki "Leave Your Sleep", utemeljen na starim uspavankama i dječjim pjesmicama engleskih i američkih pjesnika iz 19. i ranog 20. stoljeća, a za kojeg je prodala kuću na Havajima kako bi platila 130 glazbenika i snimanje.

Recentni "Keep Your Courage" ujedno je i prvi Natalien album s posve novim autorskim pjesmama. S fotografijom kipa Ivane Orleanske na naslovnici i pjesmama o zaliječenju bolesti, feminizmu, politici i nadasve ljubavi, Natalie oduševljava neponovljivim zvonko-nazalnim glasom u pratnji glazbenika koji bešavno tkaju niti starinskog folka, soula, bluesa i jazza. U doba silikona i botoksa utješno je vidjeti kako ponosno nosi bore i sijedu kosu, a još više čuti "craft" glazbu kakvu stvara daleko od generičkog popa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:57