KONAČNO NA iTUNESIMA

The Beatles: 13 albuma sada se može skinuti u digitalnom obliku

Vrijeme je učinilo svoje i vlasnici prava popustili su jer ona ionako istječu 2012.

ZAGREB - Tomorrow is just another day. That you’ll never forget”. Tako je Apple od ponedjeljka privlačio pozornost korisnika koji su jedva čekali da otkriju što je pripremio, no već je jučer ujutro procurilo da se Steve Jobs konačno uspio dogovoriti s Apple Corpsom i EMI-jem te da je dobio prava za prodaju albuma Beatlesa na iTunesima.

Ekskluzivno pravo

Te su dvije kompanije, naime, do sada imale ekskluzivno pravo na prodaju Beatlesovih albuma, a svaki put kada je posljednjih godina Steve Jobs najavljivao neku veliku novost, fanovi Beatlesa potajno su se nadali da će njihove albume konačno moći skinuti u digitalnom formatu.

No, nije samo dobra volja izdavača, Paula McCartneyja, Ringa Starra, Yoko Ono i udovice Georgea Harrisona utjecala na to da Apple konačno objavi legendarne albume na iTunesima. Naime, za dvije godine istječu prava na najranije albuma Beatlesa i oni bi ionako u 2012. bili dostupni svakome bez ikakve naknade. Naravno, nijedna strana ne želi objaviti uvjete ovog dogovora, ali uopće nema sumnje da će svi zaraditi enormne svote, naročito McCartnery, Ringo Starr i obitelj Beatlesa. Naime, samo u posljednjih godinu dana, otkako su njihovi stari albumi ponovno snimljeni, prodani su u nevjerojatnih 13 milijuna primjeraka.

Vjerni vinilu

EMI i Apple Corps godinama su odbijali bilo kakvu mogućnost da najpopularniji bend svih vremena konačno zagazi u digitalno doba, čime su zapravo nastojali očuvati ekskluzivnost njihovih albuma. Podršku u tome imali su i u obiteljima Beatlesa, od kojih se na neki način i očekivalo da će odugovlačiti suradnju s iTunesima. Beatlesi su, naime, vrlo kasno, tek 1987. dopustili da se njihovi albumi objave na CD-ima. Osim što su svoje albume htjeli zadržati u LP formatima, preživjeli Beatlesi te Yoko Ono godinama su se dogovarali o uvjetima objave albuma Beatlesa na bilo kakvoj digitalnoj platformi.

McCartney probio led

Ostavština Beatlesa je ogromna i svatko od njih pokušavao je izvući najviše što se moglo od poslovnih dogovora u vezi s njihovim glazbenim ostvarenjima. Međutim, najviše problema dolazilo je iz Apple Corpsa i šefa Neila Aspinalla koji je u kompaniji vodio cijeli biznis vezan uz Beatlese. Tek nakon njegove smrti, 2007. godine, McCartney je uspio malo pomaknuti stvari pa su samo zahvaljujući njemu stari albumi Beatlesa “osvježeni” prošle godine. Apple Corps, EMI i Beatlesi time su zaradili nekoliko desetaka milijuna dolara.

Odgoda dogovora

Paul McCartney još je na ljeto najavio mogućnost sporazuma s Appleom i Steveom Jobsom. Zbog višegodišnje odgode dogovora s Jobsom, tada je prvi put otvoreno okrivio EMI, ali prvenstveno Apple Corps. Svjestan golema potencijala iTunesa i prodaje albuma Beatlesa preko tog medija, McCartney je 2008. počeo nagovarati Apple Corps i EMI da malo popuste oko prava na albume Beatlesa. No, ako u tome nije uspio on, sigurno su popustili nakon što im je postalo jasno da bi Steve Jobs za dvije godine albume Beatlesa na iTunese mogao staviti bez ikakve naknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:29