POČINJE ŠPANCIRFEST

Svi u Varaždin na Morcheebu i Asian Dub Foundation

 Boris Kovačev/CROPIX

Kraj kolovoza ne nagovještava samo skori povratak u školske klupe i na radna mjesta, već i najavu sezone u kojoj se glazbena događanja s Jadrana ponovo sele u unutrašnjost. Led će, kao i svake godine, “probiti” varaždinski Špancirfest koji počinje danas i trajat će sve do 28. kolovoza. Novost trinaestog festivalskog izdanja je ta da će se ove godine naplaćivati ulaz na glavnu, MTV pozornicu, no simbolična cijena od 30 kuna ne zvuči puno ako se zna da ćete zauzvrat dobiti nastupe Morcheebe i Asian Dub Foundation, najzvučnijih imena među 27 izvođača koji će se u deset dana izmijeniti na Starom gradu.

Treće gostovanje

Nakon dva zagrebačka nastupa, ovo će biti treće gostovanje Morcheebe u Hrvatskoj, a britanski trip-hop trio u Varaždinu će promovirati svoj sedmi studijski album “Blood Like Lemonade”. Ipak, nadamo se da njihov nastup neće biti “limunada”, što će najviše ovisiti o simptičnoj pjevačici Skye Edwards koja se, na radost obožavatelja, nakon kraće solo-karijere prošle godine vratila u bend. Morcheeba će na festivalu nastupiti u utorak 23. kolovoza, a posljednji dan festivala, u nedjelju 28. kolovoza, pozornicu će zauzeti britanska osmorka Asian Dub Foundation. Njima će ovo biti već četvrti hrvatski nastup, a svojim dub, dancehall i reggae ritmovima pokazat će zašto ih 18 godina nakon osnutka još uvijek zovu “koncertnom atrakcijom”. Društvo će im istoga dana raditi “braća po žanru”, makedonski Superhiks, dok će dan ranije MTV pozornicom “prošetati” Majke. Već danas možete uhvatiti koncert Urbana &4, a u nedjelju 21. kolovoza Jinxe. Ska-punkeri Kawasaki 3p zasvirat će u srijedu 24. kolovoza, dan poslije TBF predstavit će svoj aktualni album “Pistaccio Metallic”, dok je petak 26. kolovoza rezerviran za riječke bendove Let3, Diskurz i One Piece Puzzle.

No, MTV pozornica samo je jedan od mnogobrojnih punktova u baroknom gradu koji nude zabavu: na Trgu Miljenka Stančića nalazit će se Pan pozornica na kojoj će nastupati Darko Rundek & Cargo Trio, Vlatko Stefanovski Trio i Vještice, na Soundset pozornici na Korzu svakako odvojite vrijeme za mladu Viktoriju Novosel, a na pozornici Gimnazija pogledajte neku od devet ponuđenih kazališnih predstava, uključujući londonske step up komičare London Calling.

Kino program

Na Starom gradu održat će se i kino pod zvijezdama, s aktualnim filmskim hitovima u rasponu od animiranih, preko trilera do romantičnih komedija, a u subotu 20. kolovoza noćne “špancirere” zabavljat će DJ-ica Janette Slack, najpoznatija kao rezidentica Torture Gardena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18