VIOLONISTICA U ZAGREB DONOSI PRESTIŽNU NAGRADU ECHO

Susanna Yoko Henkel: Čajkovski u virtuoznoj izvedbi za ulazak u glazbenu elitu

Zagreb, 260911.Markov trg.Violoncelistica hrvatskih korijena Susanna Yoko Henkel.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrepčanka Susanna Yoko Henkel otputovala je u Berlin, gdje će joj 2. listopada na gala priredbi u berlinskom Konzerthausu biti uručena njemačka diskografska nagrada ECHO .

S obzirom na veličinu i profiliranost njemačkog tržišta ECHO je jedna od najznačajnijih europskih, time i svjetskih diskografskih nagrada, uz bok Grammyju , a u pogledu populariziranja klasične glazbe još značajnija jer se nagrade klasičarima zasebno dodjeljuju.

Uostalom, najviše govori konkurencija. Yoko Henkel nagrađena je u kategoriji najbolje snimke nekog solističkog koncerta iz 19. stoljeća za snimku koncerta Duisburške filharmonije pod ravnanjem Jonathana Darlingtona na kojem je svirala Koncert za violinu i orkestar Čajkovskog.

Za studijsku snimku te iste virtuozne skladbe, u istoj je kategoriji bila nominirana i dvostruka dobitnica Grammyja Hilary Hahn, ali prema ocjeni njemačkog žirija, Čajkovski Susanne Yoko Henkel bio je bolji. Slavna Amerikanka ipak je dobila ECHO, ali za Violinski koncert Jennifer Higdon.

Nagrađen i Mehta

Sam popis laureata zvjezdana je galerija. Tu su, među ostalima, pjevači Thomas Hampson i Rolando Villazon, pijanist Murray Perahia, violončelist Truls Mřrk, gudački Hagen kvartet, dirigent Pierre Boulez, orkestar Bečke filharmonije. Uz sve njih, na dodjelu će po svoje nagrade za životno djelo doći i Zubin Mehta te otac venezuelanskog glazbenog čuda Jose Antonio Abreu.

Dodjelu će prenositi ZDF, koji će Susannu Yoko Henkel 4. listopada ugostiti i u svojem popularnom Podnevnom magazinu. Ona će tamo govoriti i o svom najnovijem CD-u, koji će se za nekoliko dana pojaviti na njemačkom tržištu, ali i o svom životu u Zagrebu i festivalu koji će se od 14. do 16. listopada održati u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Odlazak u Berlin za Susannu je danas putovanje u jednu od domovina. Na službenoj stranici nagrade ECHO ona je predstavljena kao njemačko-japanska violinistica, rođena u Freiburgu, “koja danas živi u Berlinu i Zagrebu, gdje od 2006. vodi svoj vlastiti Festival komorne glazbe”.

- Što dulje živim u Zagrebu, to mi je svaki put sve teže odlaziti i svaki se put sve više veselim povratku - rekla nam je dan prije puta u Berlin na sada već gotovo savršenom hrvatskom. Ali, putovati se mora, jer u Zagrebu za nju nema dovoljno posla.

Vlastita etiketa

Osim što često nastupa u Njemačkoj i drugdje, Susanna je redovna profesorica violine na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu. Tamo joj je kolega glasoviti Zahar Bron, profesor koji je otkrio i odgojio i Vengerova i Rjepina. Međutim, kada se po dolasku u Zagrebu Susanna Yoko Henkel ponudila zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, bilo joj je ponuđeno samo mjesto asistentice Gorana Končara.

Susanna i njezin suprug Dalio Despot imali bi u Zagrebu mnoštvo razloga za ogorčenost, kada bi za takve osjećaje imali vremena.

Čitavo su ljeto u svom gornjogradskom stanu montirali novi CD snimljen u Vilniusu s Litvanskim komornim orkestrom. Izdaju ga pod vlastitom etiketom “ The Sport Records”, a Susanna je sama napisala i tekst o Mozartovim violinskim koncertima koje predstavlja kao djela nabijena energijom i dramatičnošću Mozartovih opera, s gotovo džezerskim istaknutim basovima.

Vrhunskom tehnikom snimljeni CD njen suprug, pak, potpisuje kao producent, ali i autor dizajna, pa i Susannine fotografije koje su snimljene u njihovoj spavaćoj sobi. Nakon ekskluzivnog premijernog slušanja, možemo reći da su njihova očekivanja još jedne nagrade ECHO dogodine sasvim utemeljena

Ove će godine šesti Zagreb.kom umjesto sedam, trajati samo tri dana. To je zasluga zagrebačkog Ureda za kulturu koji je ovu, kod publike i kritike omiljenu manifestaciju “nagradio” drastičnim rezanjem potpore. Ipak, i u tri večeri predstavit će sjajan program i glazbenike, kako stare znance, tako i zagrebačkoj publici nova lica, poput glasovite pijanistice Gabriele Montero.

Festival se održava od 14. do 16. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu, a ovogodišnji najavljeni novi gosti su ruski violinist Boris Brovtsyn, irski bariton Sam McElroy, engleska kontrabasistica Alexandra Scott, talijanski fagotist Riccardo Terzo te mađarski kornist Szabolcs Zempleni.

U Zagreb dolaze i publici Zagreb.koma dobro poznati glazbenici: latvijska pijanistica Lauma Skride, kineska violončelistica Jing Zhao te iz Izraela violist Guy Ben-Ziony i klarinetist Chen Halevi.

Svi će oni oformiti jedinstvene komorne sastave na trima koncertima: Pričama iz Bečke šume, Bajkama i pjesmama te Slavenskoj noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:42