SEZONA JAZZ.HR

STEVE KUHN TRIO Jedan od najvažnijih lirskih pijanista jazza dolazi u Zagreb

 YouTube
Kuhn je poznat po profinjenom osjećaju za swing, melodijskoj ljepoti te harmonijskoj i ritmičkoj suptilnosti

ZAGREB - U sklopu sezone Jazz.hr, 7. svibnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupit će trio jednog od najvažnijih i najutjecajnijih lirskih pijanista u jazzu, američkog glazbenika Stevea Kuhna koji u Zagreb dolazi s kontrabasistom Busterom Williamsom i bubnjarom Billyjem Drummondom.

Kuhn je poznat po profinjenom osjećaju za swing, melodijskoj ljepoti te harmonijskoj i ritmičkoj suptilnosti, a važan dio njegove opsežne diskografije uključuje niz albuma koje je objavio za kultnu diskografsku kuću ECM.

Riječ je o klasično obrazovanom glazbeniku koji je glasovir učio svirati na Harvardu i kod legendarne pedagoginje Margaret Chaloff. Iskustvo je stjecao svirajući s glasovitim jazzistima poput Colemana Hawkinsa, Stana Getza, Arta Blakeya, Kennyja Dorhama, Johna Coltranea, Olivera Nelsona i Arta Farmera.

Nastupao je i snimalo solo, ali i s orkestrima, te s vlastitim sastavima u kojima su mu partneri bili slavni glazbenici, među ostalima pjevačica Sheila Jordan, trubač Tom Harrell, basisti Steve Swallow, Ron Carter i Eddie Gomez, te bubnjari Jack DeJohnette i Al Foster.

Svoju je glazbu dokumentirao na albumima za ugledne diskografske kuće kao što su Prestige, Impulse, Blue Note i Concord, a od trideset i tri albuma jedanaest ih je objavio za njemačku tvrtku ECM. Autor je skladbe "The Saga of Harrison Crabfeathers" koja je postala jazz standardom. Steve Kuhn je najpoznatiji po djelovanju s vlastitim triom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima kontrabasist Buster Williams i bubnjar Billy Drummond s kojima je upravo obnovio suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:27