RESIDENT EVIL

SKLADATELJ PREVARANT Gluhi 'japanski Beethoven' priznao da je njegova slavna djela skladao drugi autor

Već dvadeset godina gluhi skladatelj Mamoru Samuragochi varao je svoje obožavatelje pričom kako sklada djela bez obzira što ih ne može čuti

Slavni gluhi kompozitor Mamoru Samuragochi, kojeg su prozvali japanski Beethoven, priznao je da nije komponirao svoja najslavnija djela, već je za to angažirao drugog kompozitora. Samuragochi se proslavio još sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s kompozicijama klasične glazbe koje su korištene u video igrama poput Resident Evila, iako je zbog degenerativne bolesti potpuno oglušio kad je imao 35 godina.

"To je kao da komunicirate iz srca. Gubitak sluha bio je božji dar", izjavio je u intervjuu za magazina Time 2001. godine, kada su ga prozvali "Beethovenom digitalnog doba". Nakon simfonije posvećene žrtvama atomske bombe bačene na Hiroshimu 1945., srca Japanaca osvojio je kad je javna televizija NHK prikazala dokumentarac u ožujku prošle godine u kojem Samuragochi obilazi područje Tohoku koje je poharao tsunami i susreće se s preživjelim žrtvama i igra se s djevojčicom koja je ostala bez majke.

Desetine tisuća Japanaca pohrlilo je kupiti njegovu Hiroshima simfoniju, koja je postala poznata kao 'simfonija nade'.

No, ta lijepa priča raspršila se u srijedu kada je NHK objavila da je Samuragochi putem odvjetnika priznao kako je drugi skladatelj, uz naknadu, skladao njegova najpoznatija djela.

Yoshikazu Tsuno / AFP

Takashi Niigaki, 'skladatelj iz sjene' koji je komponirao umjesto gluhog Samuragochija (foto: AFP)

Prvi put je tražio Takashija Niigakija da komponira umjesto njega 1996. godine, kada je prvi put dobio ponudu za skladanje filmske glazbe. Budući da mu se sluh pogoršavao, drugi skladatelj je morao odraditi više od polovice Samuragochijevog posla.

Na "njegovu" je glazbu u Sočiju trebao nastupiti japanski olimpijac u umjetničkom klizanju Daisuke Takahashi, što je sada upitno. Televizija NHK se ispričala gledateljima zbog emitiranja dokumentarca o Samuragochiju, a diskografska kuća koja je objavila njegove CD-e i DVD-ove pobjesnila je nakon otkrića prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:12