MJESTO SREĆE

RODNA KUĆA KURTA COBAINA PRODAJE SE ZA 500.000 DOLARA Njegova majka prodaje trošnu građevinu

 Screenshot/You Tube
Cobainov biograf Charles R. Cross u sjajnoj je knjizi "Heavier Than Heaven" napisao kako je on u Aberdeenu odrastao sretan

Ove godine slavi se 20 godina otkako je Nirvana svojim prvim albumom promijenila svijet. Obožavatelji Kurta Cobaina moći će si kupiti puno više od prigodničarskog deluxe izdanja remasteriranog albuma “In Utero”. Cobainova majka Wendy O’Connor prodaje njihovu obiteljsku kuću, upravo onu u kojoj je Kurt rođen, skupa s madracom na kojem je spavao kao mali i još nekoliko osobnih predmeta.

Riječ je o zapuštenom malom bungalovu u Aberdeenu u kojemu je Kurt odrastao u prilično lošim uvjetima, 1,5 sobnoj kućici koju Wendy O’Connor cijeni na 500 tisuća dolara iako joj stvarna vrijednost jedva prelazi 60 tisuća. Kratka šetnja od kuće vodi do parka uz rijeku koji je danas posvećen Cobainu a obitelj je otvorena i za poslovno partnerstvo kojim bi se kuća pretvorila u muzej. Kurtova soba još je išarana imenima njegovih najdražih bandova Iron Miden i Led Zeppelin a zidovi su i puni rupa.

Kuća je sagrađena još 1923., tepisi su ofucani, instalacije neupotrebljive, neki su unutarnji zidovi puni mrlja od vlage a posljednji sloj žute boje se guli s njih. Susjedstvo je sumorno. Cobainovi roditelji kupili su kućicu 1969 kad je on imao 2 godine. Tamo su živjeli dok se nisu razveli u njegovoj 9. godini a Kurt je u kući ostao živjeti s mamom sve do 19. godine.

Courtney Love snimila dokumentarac o svom pokojnom suprugu: 'Bilo je kao da je Kurt i sam prisutan i snima film o svojem životu'

Cobainov biograf Charles R. Cross u sjajnoj je knjizi “Heavier Than Heaven” napisao kako je on u Aberdeenu odrastao sretan, vozi je bicikl po malom dvorištu i lupao po malom kompletu bubnjeva sa slikom Mickeya Muusea koji su mu kupili roditelji. Pričao je kako je njegov otac Don jednom uhvatio štakora u kanti za smeće u garaži. Pokušao ga je probiti štapom od metle, ali štakor se popeo uz dršku, preko Donova ramena i skočio na pod pa preko Kurtovih stopala pobjegao na slobodu.

Mali Kurt, koji je tada imao 5 godina, danima se valjao od smijeha zbog te scene. Idilu odrastanja prekinuo je razvod roditelja koji ga je duboko oštetio. Jednom je na zidu svoje sobe napisao: “Mrzim mamu, mrzim tatu” piše Cross. Kuća koju Wendy O’Connor prodaje za Kurta Cobaina bila je mjesto na kojemu je možda bio najsretniji u životu, ali i mjesto gdje je njegov živo krenuo nesretnim putem. Jedva je čekao da pobjegne iz nje, živio je po skvotovima i starim kombijima kojima je s bendom putovao po Americi pokušavajući naći svirke. Svoju veliku kuću u Seattlu u koju se kao slavni Kurt Cobain uselio sa ženom Courtney Love i kćerkicom Frances Bean jako je volio ali uvijek je mislio da je bungalov u Aberdeenu odredio njegov identitet. Nakon nekoiko neuspješnih pokušaja da se skine s heroina i nakon što im je socijalna služba dva puta oduzimala Frances Bean, Kurt se 1994. ubio na tavanu kuće u Seattleu u 27. godini. Iza njega su ostala tri studijska albuma i stotine tisuća sljedbenika koji su legendu Kurta Cobaina prenijeli i svojoj djeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:39