ODGOVORIO KRITIČARIMA

RAVNATELJ LISINSKOG ZA JUTARNJI 'Brena? Može i ona, ali nemam nijedan termin'

 Biljana Gaurina / CROPIX

Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, odgovara na primjedbe kritičara koji mu zamjeraju da u palači glazbe ugošćuje komercijalne pjevače s estradne scene i poručuje im da nastupima Miše Kovača, Đorđa Balaševića ili Harisa Džinovića Lisinski zarađuje novac bez kojeg ne bi bilo ni klasičnih koncerata.

Jeste li zadovoljni što vam estradne zvijezde posljednjih mjeseci rasprodaju dvoranu?

- Prezadovoljan sam. Premda, nisam ja ništa novo izmislio, nisam otkrio toplu vodu. Samo radim ono što se u Lisinskom radilo od njegova otvorenja 1973. godine. Jer tu su uvijek nastupali ljudi koji su izvodili potpuno različite žanrove: od Zagrebačke filharmonije, Orkestra HRT-a, velikih svjetskih orkestara, do folklornih društava, pop-zvijezda... Pa tu su pjevale Tina Turner i Neda Ukraden. Iskreno, nije mi jasno otkud sad najedanput zanimanje zašto u Lisinski dolaze izvođači različite glazbe. Svi su dobrodošli, a meni je jako drago što će nam uskoro draga gošća biti i Tereza Kesovija.

Jeste li u gostovanju glazbenika postavili neku granicu? Koji je preduvjet da netko nastupi u Lisinskom?

- Moj kriterij je da nam dođu oni koji su dobri u svom poslu, neovisno o glazbenom žanru kojim se bave.

Može li onda kod vas nastupiti i Lepa Brena koja je isto dobra u svom poslu?

- Lepa Brena? Ovisi pod kojim bi uvjetima nastupala...

Koje bi uvjete morala ispuniti?

- Pa ne znam, trebao bih razmisliti o tome. Ali, trenutno ionako nemamo slobodnih termina za Lepu Brenu.

Je li točno da na koncertima estradnih glazbenika Lisinski zarađuje novac za održavanje klasičnih koncerata?

- Dvorana se financira tako da dio sredstava dobiva iz gradskog proračuna. Od Ministarstva kulture već godinama nismo dobili ni kune, neovisno o kojem se programu radilo. Sve ostalo se financira od vlastitih aktivnosti. Dakle, novcem koji sami uspijevamo namaknuti. Što znači da bez naših ‘aktivnosti’ ne bi bilo BBC orkestra koji nam uskoro dolazi, ni češke filharmonije nedavno...

Vaša parola ove sezone glasi ‘Povucimo svijet za uši’. Što time želite reći?

- Želim reći da bismo morali slušati jedni druge. Da ne budemo jedni protiv drugih. Ovaj svijet je divan baš zato što je šarolik. Također, želim reći i to da se svijet malo izopačio jer ne slušamo dovoljno jedni druge. Zato nas i treba malo povući za uši, da se malo osvijestimo, protresemo i shvatimo da je život lijep zahvaljujući skladu među ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:40