LEGENDARNI FRONTMEN

POVIJESNA PRESUDA ZA ROCK LEGENDU Koja iz Discipline Kičme vratio svoja autorska prava!

Dušan Kojić Koja
 Mladen Pobi / EPH

U tužbi firme Mascom protiv PGP RTS-a, prvi put u povijesti jedan srbijanski sud je presudio u korist originalnog proizvođača fonograma. Time je na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima, sud napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača.

Naime, na temelju ugovora koji je Mascom zaključio sa frontmenom Discipline Kičme, Dušanom Kojićem Kojom, Privredni sud u Beogradu donio je prvostupanjsku presudu kojom je utvrđeno da Mascom, a ne PGP RTS, ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubire naknadu od fonograma Discipline Kičme.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka. Na temelju toga pravo na naknadu za korištenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Mascomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u koji je sve ove godine tu naknadu bez osnove ubirao.

Nakon donošenja presude Koja je kratko izjavio:

- Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga.

Slobodan Nešović “Loka”, direktor Mascoma i osnivač nedavno predstavljenog Društva proizvođača fonograma “Matrica”, također je bio zadovoljan presudom.

- Ovo je povijesna presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posljedice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja vlasnička i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima “Vrijeme je za pravdu, vrijeme je za istinu - kazao je Nešović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:22