IN MEMORIAM

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Bend koji je tinejdžersku ljubav uzdigao na razinu vjerskog zanosa

Everly Brothers bili su jedan od najutjecajnijih dua u povijesti pop i rock glazbe

Nema više The Everly Brothersa, jednog od najpopularnijih, najuglednijih i najutjecajnijih dua u povijesti pop i rock glazbe. Uoči 75. rođendana u kalifornijskom Burbanku od kronične opstruktivne bolesti pluća umro je Donov dvije godine mlađi brat Phil. Kao u nekoj pjesmi iz rock’n’rolla 50-ih Phil se borio do posljednjeg daha, ali bolest od koje je dugo bolovao bila je jača. Protok vremena - dokazali su to posredno i prošlogodišnji albumi obrada pjesama The Everly Brothersa u “režiji” Dawn McCarthy i Bonniea Princea Billyja, odnosno Billiea Joea Armstronga i Nore Jones - zauzvrat neće biti jači od njihovih skladnih melodija i hitova iz 50-ih kojima su izvršili presudan utjecaj na Beach Boyse, Beatlese, Byrdse, Simona & Garfunkela pa Crosby, Stills, Nash & Younga te Bee Geesa kojima su vokalne harmonije postale temeljem podjednako besmrtnih pjesama.

Zabranjena pjesma

Utjecaj The Everly Brothersa zamjetan je i kod novijih folk-rock i alt-country sastava poput Fleet Foxes, The Avett Brothers, Iron & Wine, Band Of Horses i drugih.

Phil Everly rođen je 19. siječnja 1939. u Chicagu, a put do jednog od najuspješnijih i najtiražnijih dua u povijesti popularne glazbe počeli su krčiti sredinom 50-ih iz Kentuckyja zajedno s ocem Ikeom koji je reputaciju stekao s country izvođačima poput Merlea Travisa. Country glazba izvršila je veliki utjecaj na Dona i Phila. U početku im je pomogao country producent, diskografski mogul i gitarist Chet Atkins pa The Everly Brothers početkom 1956. godine potpisuju za Columbia Records. Njihov prvi singl “Keep A’ Lovin’ Me” neslavno je propao što je čelnike Columbije navelo da ekspresno otpuste braću Phila i Dona koji novi dom pronalaze na Cadence Records.

VIDEO: UMRO PHIL IZ EVERLY BROTHERSA U 74. godini preminuo je član najvažnijeg dueta u povijesti rocka

Za tu kuću 1957. objavljuju “Bye, Bye Love”, prvi u nizu velikih hitova. Spomenuta pjesma iz pera bračnog para Felice i Boudleaux Bryant koji će napisati nisku hitova za Phila i Dona bio je prvi singl Everlyja koji je pregazio cifru od milijun prodanih primjeraka, a još je veći uspjeh postigao njihov prvi No. 1 hit “Wake Up Little Susie” o dvoje tinejdžera koji ostanu spavati u autu na parkingu drive-in kina dugo nakon što su se već morali vratiti kući. Benigno, reklo bi se, ali u to vrijeme moralni dušebrižnici u Bostonu zabranili su tu pjesmu jer je “navodila na grijeh”.

Mekša struja

Ipak, ništa nije moglo usporiti meteorski uspjeh braće Everly koji su u Americi ostvarili 35, a u Velikoj Britaniji 30 Top 100 singlova, uglavnom od 1957. do invazije Beatlesa. Iz te niske valja izdvojiti “All I Have To Do Is Dream”, “Cathy's Clown”, “Bird Dog”, “Problems”, “(Till) I Kissed You”, “When Will I Be Loved”, “So Sad”, “Walk Right Back”, “Crying In The Rain”, ali i verzije pjesama “Let It Be Me”, “Rip It Up”, “Be-Bop-A-Lula”, “Lucille”, “Claudette” i drugih te genijalan album “Songs Our Daddy Taught Us” (1958.) s obradama već tada starih country i folk pjesama koji su pod imenom “Foreverly” prekrasno preradili i jesenas objavili Bille Joe Armstrong i Norah Jones.

Realno, The Everly Brothers su pripadali mekšoj struji rock’n’roll pionira, poput Ricka Nelsona, Buddyja Hollyja i Roya Orbisona. U odnosu na njih Elvis, Perkins i Cash su bili opasni momci, a Gene Vincent, Eddie Cochran, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Johnny Burnette i srodni rockabilly izvođači pravi luđaci i divljaci.

Beatlesi ih ‘pregazili’

Kao i mnogi drugi pioniri rock’n’rolla, tako su i The Everly Brothers počeli padati sve niže i na top-listama singlova već početkom 60-ih kad se prvi put počelo govoriti o “smrti rock’n’rolla”. Rock’n’ roll se naravno vratio na velika vrata s uspjehom Beatlesa, no The Everly Brothers, iako su izvršili jedan od najočitijih utjecaja na “The Fab Four” i niz drugih velikih sastava, paradoksalno, nisu imali nikakve koristi. Naprotiv, Beatlesi, Beach Boys i Byrdsi su ih “pregazili”. Također, albumi nisu bili format na kojem su se The Everly Brothers najbolje snalazili pa su im samo dva albuma ušla u Top 10 najprodavanijih. Ni ta činjenica ne umanjuje njihov doprinos pop i rock glazbi, ali osobne razmirice naveli su ih 1973. na dramatičan raspad.

Nakon deset godina solističkih projekata Phil i Don se ponovo ujedinjuju 1983. da bi zajedno nastupali sve do 2006. što ih je učinilo jednim od najdugovječnijih sastava rock i pop glazbe. 2004. magazin Rolling Stone uvrstio ih je na 33. mjesto liste najvećih izvođača svih vremena jer The Everly Brothers spadaju u one koji su od sredine 50-ih do sredine 60-ih, ali i za vijeke vjekova znali pomiriti popularnost, ljepotu i kvalitetu vokalno i melodijski naizgled profanih, a zapravo božanstvenih pjesama u kojima su strast tinejdžerske ljubavi uzdigli na razinu religijskog zanosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:32