PRVI PUT U VINTAGEU

PARTIBREJKERS Jedan od najutjecajnijih rock ‘n’ roll bendova naših prostora u intimnoj atmosferi

 Cropix
Legendarni bend osnovan 1982. godine imao je prve koncerte u Zagrebu, gdje im je kao tonac uskočio Johnny Štulić

U odličnom klupskom prostoru zagrebačkog Vintage Industrial Bara prvi će put svirati Partibrejkersi u četvrtak 5. veljače, što će biti rijetka prilika da ih se posluša uživo u intimnijoj atmosferi, obzirom da je broj ulaznica ograničen.

Punk energija, blueserska duša i garage stav komponente su koje beogradsku grupu Partibrejkers i njezinog frontmena Caneta čine za jedne od najutjecajnijih i najomiljenijih rock ‘n’ roll pojava na ovom našem području.

Patribrejkerse je u kolovozu 1982. osnovao četverac u sastavu: na bubnjevima Manza, na gitari Anton, na drugoj gitari Kostadinović te za mikrofonom Cane. Dva mjeseca kasnije imali su prvi nastup, a nedugo potom u Zagrebu čak njih pet zaredom. Tada ih je pomno pratio Johnny Štulić pa im je za posljednji u nizu uskočio kao tonac. Kompilacija ‘Ventilator 202’ objavljena ’83. godine iznjedrila im je prvi otisnut singl ‘Radio utopija’ dok su im paralelno s tim demo snimke ‘Hiljadu godina’ i ‘Večeras’ kolale eterom radio postaja.

Prvu ploču snimljenu za Jugoton i s produkcijskom podrškom Koje iz Disciplin A Kitchme izbacili su 1985. godine pa s njom osvojili poštovanje velikog broja rock publike. Unatoč dobrim reakcijama na debi, bend iste godine prolazi kroz prve krize; najprije im Jugoton nakon preslušavanja novog materijala odbija izdati drugu ploču, onda Menza napušta bend, a s krajem godine dolazi i kraj postojanja benda.

Šest mjeseci nakon kraha, Partibrejkersi u promijenjenoj postavi ponovno sviraju koncerte i snimaju nove materijale, koje opet nitko ne želi objaviti.

Napokon, Jugoton ih 1988. još jedanput prima pod svoje skute pa im objavljuje album danas znan kao ‘Partibrejkers II’ iako mu je naslov trebao biti ‘Kobila i pastuv preljubnik’, ali je dizajner zaboravio staviti naslov na omot. Novi album je publika odlično prihvatila, a ni MTV nije ostao imun obzirom da je snimio prilog o bendu.

Sa studenim 1989. stigao je i treći album za čije je ljepljive pjesme ‘Kreni prema meni’, ‘Zemljotres’, ‘Hipnotisana gomila’ i ‘Ono što pokušavam’ zaslužan i Srđan Gojković Gile koji je pomogao u ulozi ritam gitariste.

Paribrejkersi su odsvirali posljednju jugoslavensku turneju 1990. godine. Rat je napravio prve korake i u Bosni, a članovi Ekatarine Velike, Električnog orgazma i Partibrejkersa osnovali su projekt grupu Rimtutituku u okviru koje su snimili antiratnu pjesmu ‘Slušaj ‘vamo’ koju su izbacili uz pomoć Radija B92 i koju su promovirali kružeći beogradskim ulicama na kamionu 8. marta 1992. godine.

Tijekom ratnih godina Partibrejkers su u Hrvatskoj bili zabranjeni, pa ih je publika odlazila gledati uživo u Sloveniji, a prvi postratni hrvatski nastup održali su tek početkom novog milenija.

Ograničen broj ulaznica se nalazi u pretprodaji po cijeni od 80 kn, a nabaviti se mogu u Dirty Old Shopu u Tratinskoj 18 te u Vintage Industrial Baru u Savskoj 160. Cijena ulaznice na dan koncerta iznosit će 100 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:20