KRALJ BLUESA

ODLAZAK GLAZBENOG VELIKANA B.B. KINGA Jedan od najvećih blues gitarista borio se 20 godina s kroničnom bolešću

 Wiki

Američka gitaristička blues legenda B.B. King preminuo je u četvrtak u Las Vegasu u 89. godini života, javljaju strani mediji priopćenje njegovog odvjetnika Brenta Brysona. Slavni se gitarist vratio kući nakon kratkog boravka u bolnici gdje je primljen zbog poteškoća s viskim krvnim tlakom i dijabetesom.

Bio je to drugi put u mjesec dana da je 89-godišnji kralj bluesa, koji je s dijabetesom živio više od 20 godina, završio na bolničkoj njezi. Preminuo je u mirno u snu svom domu u četvrtak 21:40 sati po lokalnom vremenu ili u 6:40 po CEST-u.

Svoju je posljednju turneju naglo prekinuo još u listopadu 2014. nakon što mu je zbog dehidracije i iscrpljenosti pozlilo u Chicagu. Bio je prisiljen otkazati osam koncerata, nakon čega više nije nastupao uživo.

Rođen 1925. u Mississippiju, glazbenik kojega nazivaju "kraljem bluesa", BB King smatran je jednim od najvećih blues gitarista u povijesti. Iza sebe ima preko 50 albuma, a među poznatijim hitovima su 'Three O'Clock Blues' (1952), 'The Thrill Is Gone' (1970) te duet s irskim rokerima U2 'When Love Comes to Town' (1989).

Časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto na svojem popisu "100 najvećih gitarista svih vremena".

Za svoju glazbu dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. kada je uveden i u Kuću slavnih rock and rolla.

Slavni glazbenik gostovao je i u Zagrebu, posljednji puta 1996. na Šalati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:30