MOLLY TUTTLE

Nova primadona bluegrassa pjeva o gradićima koji su nicali tijekom davne kalifornijske ‘zlatne groznice‘

Molly Tuttle.MusiCares Persons of the Year gala, Los Angeles

 Valerie Macon/Afp
Pjevačica Alison Krauss izvršila je presudan utjecaj na dvadesetak godina mlađu Molly, čiji je treći album ovjenčan Grammyjem

Za tridesetogodišnju djevojku Molly Tuttle izvodi jako starinsku glazbu zbog čega zvuči kao da je ispala iz razdoblja kojim se bavio nezaboravan film “O Brother, Where Art Thou?” braće Coen na čijem je soundtracku zasjala i Alison Krauss. Upravo je Alison, poznata nam i kroz dva albuma dueta s Robertom Plantom, izvršila presudan utjecaj na dvadesetak godina mlađu Molly čiji je prethodni, treći album “Crooked Tree” ovjenčan Grammyjem za najbolje bluegrass izdanje. Molly je na njemu ugostila Margo Price, Dana Tyminskog, Gillian Welch i Old Medicine Crow čiji je lider Ketch Secor i koautor novih Mollynih pjesama o gradićima koji su nicali tijekom davne kalifornijske “zlatne groznice”. Posljedica je to jednog izleta iz djetinjstva. Molly je vrlo cijenjena gitaristica, a sudeći po zadnjim albumima i talentirana kantautorica te zanosna pjevačica.

Nema tako bistrog potoka i tako zvonkog zvona u Hrvatskoj u pratnji njenog novog sastava Golden Highway i produkciji bluegrass gurua Jerryja Douglasa, a s kojim bi se mogao usporediti njezin glas. Od brzine njihova fingerpickinga po akustičnoj gitari, dobru, bendžu i mandolini, uz zavijutke violine i “drmež” kontrabasa, zavrtjet će vam se u glavi, ali to je tek dio priče jer Mollyne pjesme jednako su iskričave. Njenom glasu i peru nemoguće je ne vjerovati, a oduševljava i njena predanost tradiciji i povijesti u vremenima u kojima je ponekad teško lučiti tko se u rocku i popu prodaje pod country i obrnuto. U osjećajnom duetu “Yosemite” partner joj je Dave Matthews, a likovi iz pjesama životni su i stvarni koliko i kopači zlata iz Kalifornije sredinom 19. stoljeća pri čemu Molly među njih vješto ubacuje i sebe i pušenje marihuane. Ludo zabavna cura kojoj se smiješi drugi Grammy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:33