3. VALAMAR JAZZ FESTIVAL

Najveća zvijezda je Hugh Masekala, Mandelin prijatelj

Treću godinu zaredom Valamar Jazz Festival pretvara Poreč u meku za zaljubljenike u jazz. Čast da otvori festival ove je godine pripala Ralphu Towneru, američkom skladatelju, pijanistu, gitaristu i trubaču koji će održati svoj gitaristički recital u Eufrazijevoj bazilici. “Towner izbjegava velike pozornice”, kaže selektor festivala Željko Žarak, “i daje prednost komornom ambijentu, pa se atrij bazilike čini idealnim za ovog istinskog genija suvremene glazbe.”

Drugu večer na otoku Sveti Nikola, preko puta Poreča, nastupa najpoznatiji talijanski jazzer i jedan od najistaknutijih svjetskih trubača Enrico Rava. “Radi se o glazbeniku koji ne robuje konvencijama”, a kvintet s kojim dolazi proglašen je 2009. najboljim europskim jazz sastavom”, kaže Žarak.

Skandinavski jazz

Iza njega iste večeri nastupa trio Joeya Calderazza, jednog od pijanista kojeg svrstavaju u vodeće na svjetskoj sceni, a koji je najpoznatiji kao nezamjenjivi član dva kvarteta - prvo onog pod vodstvom danas pokojnog Michaela Breckera, a zatim i kvarteta Brandforda Marsalisa.

Treću večer nastupa jedna od najistaknutijih figura skandinavske jazz scene, danska pjevačica Caecilie Norby s kvartetom u kojem uz njezina supruga, basista Larsa Danielssona, nastupa i mladi švedski pijanist Jacob Karlzon. “Ona je kao prvi skandinavski glazbenik potpisala za legendarnu jazz etiketu Blue Note i snimila za njih četiri hvaljena albuma”, govori Žarak, “a i elegantno je uspjela premostiti jaz između jazza i mlađe, rocku okrenute publike”.

Iste večeri nastupa i najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala, južnoafrički trubač, pjevač i skladatelj Hugh Masekala, živuća legenda afričke popularne glazbe i jedno od najvećih glazbenih imena uopće koje ovo ljeto dolazi u Hrvatsku.

“Masekala je snimao i nastupao s brojnim glazbenim zvijezdama kao što su Bob Marley, Paul Simon ili U2, a njegovi albumi prodani su u milijunskim nakladama”, kaže Žarak.

“S porastom brutalnosti aparthejda šezdesetih je preselio prvo u London, a zatim i u Ameriku, i već 1968. hitom ‘Grazin in the Grass’ skinuo s prvih mjesta ljestvica ‘Jumping Jack Flash’ Rolling Stonesa. Sedamdesetih je punio dvorane i stadione širom svijeta, a osamdesetih je snimio hit Bring Him Back Home koji će postati himna pokreta za oslobođenje Nelsona Mandele.”

Funky ugođaj

Zadnju večer festival redovito nudi provod uz spoj funky glazbe i jazza. Ove će godine nastupiti Fred Wesley and The New JB Horns. Wesley je od 1968. do 1975. bio muzički direktor, trombonisti i aranžer u sastavu Jamesa Browna, kasnije s Georgeom Clintonom u sastavu Parliament Funkadelic, pa s Rayom Charlesom, Van Morrisonom i mnogim drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37