PREMIJERA NA FILMOMANIJI

MISTAKEN FOR STRANGERS Dokumentarac Toma Berningera o bendu The National

Brat lidera Nationala s bendom je proveo osam mjeseci na turneji i snimio film

Živjeti u sjeni starijeg brata nije lako, pogotovo ako je brat slavna rock zvijezda, točnije lider benda The National Matt Berninger.

Tom, njegov devet godina mlađi brat, potpuna mu je suprotnost: niži, deblji i neozbiljniji, sa 30 godina još uvijek živi s roditeljima, nema pravi posao, obožava heavy metal i horor filmove i misli da je indie rock “pretenciozno smeće”. Kada ga Matt pozove da se kao roadie priključi bendu na njihovoj svjetskoj turneji u povodu izdavanja albuma “High Violet”, Tom oduševljeno pristane, a sa sobom ponese malu ručnu kameru kojom bilježi zgode iz backstagea.

'Emocije su se mogle rezati nožem, a energija prodavati HEP-u'

Debitirao na Tribeci

- Htio sam ga samo izvući iz kuće naših roditelja; mislio sam da će snimiti nekoliko klipova koje bismo mogli postaviti na našu web-stranicu, a na kraju je ispao potpuno uvrnuti film, puno zanimljiviji od pukog profila benda. Impresionirani smo i ponosni - izjavio je stariji brat Berninger.

S podnaslovom “Godina na turneji s bendom moga brata”, film “Mistaken for Strangers” Toma Berningera otvorio je ovogodišnji Tribeca Film Festival u New Yorku - što je bio prvi put u povijesti da ovaj festival otvara jedan dokumentarac - a umjesto klasičnog portreta rock benda dobili smo zabavnu i toplu priču o bratskoj kompeticiji.

Toblerone i ručnici

Tomov posao na turneji bio je da za bend nabavlja njihove omiljene Toblerone čokoladice, da se brine za ručnike, te da pazi kako bi fanovi poput Wernera Herzoga bili na popisu gostiju na ulazu. On, naravno, nijedan od tih zadataka ne uradi kako treba, pomalo je razočaran što na turneji nema ludih provoda i opijanja, i uglavnom se osjeća kao trinaesto prase, što je odlično prikazano u sceni kada se bend susreće s Barackom Obamom, a Tom nije ni predviđen u protokolu.

Nakon osam mjeseci menadžment benda uručuje mu otkaz te se, uz prigodnu “Vanderlyle Crybaby Geeks” u pozadini, Tom pokunjeno vraća u Cincinnati, depresivan i nesiguran u vlastiti identitet i ciljeve u životu. Nakon završetka turneje, Matt ga poziva da useli kod njega i njegove supruge Carin u New Yorku kako bi završio film, a pred njim je 200 sati snimljenog materijala koji treba montirati...

Tom Berninger s bendom je boravio i u Zagrebu, no kadrovi snimljeni u Boćarskom domu ipak nisu ušli u film. Krajnji rezultat iskrena je i dirljiva priča o dva potpuno različita brata i njihovom ponovnom zbližavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 06:03