Kvadratura

Matija Dedić: Nastupa tijekom cijele pandemije pa tako i za Valentinovo s Lanom Janjanin u HGZ-u

Unatoč pandemijskih restrikcijama Matija Dedić je u zadnjih pola godine održao dvadesetak koncerata
 Ivan Posavec
Koncert možete pratiti i online a prihod od ulaznica ide za pomoć Moslavačko-sisačkoj županiji

Što vam u ovom pandemijskom hororu najviše nedostaje? Na vrhu moje liste svakako su koncerti. A i glazbenici su najteže pogođeni strogim epidemiološkim restrikcijama. Unatoč tome, Matija Dedić, vjerojatno najprepoznatljivije ime domaćega jazza, neumorno nastupa.

"Nakon četiri mjeseca pauze, vrata su se ipak otvorila, i to pretežno solističkim nastupima, koji su i lakši za organizaciju. A ja i ne dolazim iz svijeta komercijalne glazbe i ne sviram za brojnu publiku. Od početka srpnja pa do kraja prošle godine, održao sam dvadesetak koncerata, što je za ove prilike zaista iznenađujuće velik broj", kaže Matija, koji će u nedjelju, u Hrvatskom glazbenom zavodu, s mladom pjevačicom i skladateljicom Lanom Janjanin, izvesti svoje Jazz Valentinovo. S jazz standardima, kao i s vlastitim skladbama, nastupit će pred malobrojnom publikom, no koncert će se moći pratiti i online. Ulaznice za live streaming koštaju 50 kuna, a sve je humanitarnog karaktera jer sredstva idu za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

No, što Matija Dedić misli, kada će se, što se tiče koncertnog pogona, stvari vratiti u normalne okvire? "Zasad je bitno da smo zdravi. Nama, freelancerima, uvijek će se stvoriti prilika za koncerte. Krajem veljače idem u Banja Luku, a svirao sam u posljednje vrijeme dosta na prostorima bivše Jugoslavije, tako da i to tržište može biti opcija", kaže Matija, koji trenutačno priprema i dva nova albuma; jedan za regionalno, a drugi za strano tržište, koji bi trebali izaći do kraja ove godine.

Zanimalo nas je i što misli o velikom projektu Siniše Škarice, koji je krajem 2020. objavio "Knjigu o Gabi", te uredio box set s 12 kompakt diskova, na kojima je gotovo cijela diskografija Gabi Novak. "Siniša je, kao veliki prijatelj obitelji, napravio sjajan posao, što je bilo i za očekivati. Isto tako, briga Croatia Recordsa oko Gabi i mene, uvijek je bila na najvišoj razini. Kao i za pokojnog oca."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:52