GLAZBENI RETRO CHIC

Massimo i Arsen feat. Gustav Krklec i A.T. Šaban

ZAGREB - Znate li kakve veze Gustav Krklec ima s Tomom Waitsom? Neraskidive. Mnogi su zastali kad su ovih dana, u moru polutalentiranih pjesama na jutarnjim glazbenim TV programima, čuli rasnu, raskošnu i emotivnu do kosti pjesmu “Za jednom kapi čistoga života” koju izvode Massimo i Arsen Dedić.

Dugo nismo imali tako neočekivanu i tako dobro napisanu, otpjevanu i odsviranu hrvatsku pjesmu. Čovjek koji u lokalu u kojem se događa spot svira klarinet napisao je pjesmu. On je Antun Tomislav Šaban, jazz skladatelj, aranžer, dirigent i glazbeni menadžer.

Dio karijere direktor Austrian Jazz Composers orkestra napravio je u Beču, a u Hrvatskoj od 1993. radi na poboljšanju statusa jazza u domaćoj kulturi, posebno na području edukacije glazbenika i njegovanja hrvatskog jazza.

Lani je u Lisinskom na koncertu predstavio album “Za jednom kapi čistoga života” na kojemu njegovu glazbu na stihove hrvatskih pjesnika, Big Band orkestrom HRT-a izvode svi najbolji domaći pjevači, među njima Radojka Šverko, Tina Vukov, Gibonni, Tony Cetinski i Marko Tolja .

Takve stvari obično se ne probiju u maistream. Ali Vannina suradnja s Markom Toljom na Šabanovoj pjesmi “Ti si priča”, penje se na listama glazbenih urednika hrvatskih radiostanica, a Massimo i Arsen su senzacija, u njihovoj izvedbi Krklecova pjesma dobila je novi život i zvuči kao da će se još generacijama pjevati.

Šaban je trenutno glazbeni predvodnik retro chica. Njegove pjesme, kao u zlatno doba Opatijskog festivala, privlače publiku ozbiljnim tekstovima i jazzy zvukom, savršen su protutrend folku i popu i, tko zna, možda zbog Šabanova talenta opet masovno zavolimo i hrvatske pjesnike i big band orkestre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:15