NOVI UMJETNIČKI VODITELJ

Marc Coppey: Želim sa Solistima, baš kao i Janigro, svirati i romantizam i barok i suvremenu glazbu

ZAGREB - Nakon prvog zajedničkog koncerta na Samoborskoj glazbenoj jeseni u rujnu, Zagrebački solisti danas će se na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu prvi put “službeno” predstaviti s novim umjetničkim voditeljem, francuskim violončelistom Marcom Coppeyem, s kojim su dogovorili višegodišnju suradnju. U kratkom razgovoru Marc Coppey otkrio nam je svoje poglede na prošlost i budućnost Zagrebačkih solista.

Koja su bila Vaša saznanja o Zagrebačkim solistima prije ostvarivanja suradnje s njima?

To je poznato ime za svakog ljubitelja glazbe. Poznavao sam, naravno, i njihovog legendarnog voditelja, sjajnog violončelista Antonia Janigra, slušao njegove snimke sa Solistima još kao tinejdžer. Za Zagrebačke soliste znao sam, dakle, još iz tog vremena, no nikada ih nisam čuo uživo, iako sam dolazio u Zagreb u nekoliko navrata. Suradnja s ovim ansamblom jedno je od najljepših iskustava u mom životu, tim više jer je bila sasvim neočekivana i neplanirana.

Glazbena estetika

Prvi put nakon Janigra stranac i violončelist vodi ansambl. Usporedbe s njim bit će neizbježne. Smeta li Vam to?

Ne smetaju mi takve usporedbe. Možda je slučajnost što se doista nekako mogu osobno povezati s Janigrom i njegovim shvaćanjem glazbe. Prijatelj iz Nizozemske nedavno mi je rekao da je čitao članak u kojem su violončeliste dijelili u skupine prema glazbenoj estetici kojoj su težili u interpretacijama Bachovih Suita za violončelo. Igrom slučaja, bio sam raspoređen u istu skupinu kao Janigro, što me jako iznenadilo, jer njegove snimke Suita nikada nisam čuo. Ono što mi se kod Janigra sviđa jest njegov pristup glazbi; on je sa Zagrebačkim solistima jednako uspješno svirao barok, romantizam i suvremenu glazbu. To je i moj cilj, u vlastitom sviranju, a i u radu s ansamblom. Takav pristup posljednjih godina možda nije bio “moderan”, no volio bih dokazati da je moguć i opravdan.

Zagrebački solisti uvijek su bili aktivni promicatelji hrvatske glazbe. Namjeravate li nastaviti tu tradiciju, hoćete li se nastojati upoznati sa stvaralaštvom hrvatskih autora?

Naravno. Kada sam došao u Zagreb prvih nekoliko puta, nastojao sam upoznati ansambl, njegovu sadašnjost i povijest. Tako sam se počeo zanimati i za hrvatsku glazbu, koja je čvrsto vezana uz ansambl. Zanima me i starija hrvatska glazba, koju počinjem upoznavati i koja mi je vrlo zanimljiva, ali moja je dužnost, uz brigu za povijest i naslijeđe, pokušati osigurati budućnost, okrenuti se prema novim djelima i vremenima. Stoga svakako planiramo surađivati sa suvremenim hrvatskim skladateljima, naručivati nova djela i na taj način nastaviti tradiciju ansambla.

Na dobrom putu

Što Vam je najvažnije ostvariti u radu s ansamblom?

Vrlo smo otvoreni jedni prema drugima i želimo zajedno izgraditi snažan identitet ansambla u kojem će svatko biti u mogućnosti izraziti vlastitu umjetničku osobnost i ideje. Mislim da smo na vrlo dobrom putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 02:59