MINULA LJUBAV

Malo tko postavlja tako strastvena pitanja o ljubavi poput ove pjevačice. Nije završila ni srednju školu, no sjajno se poigrava riječima...

Adrianne Lenker

 Michael Loccisano/getty Images/profimedia/Michael Loccisano/getty Images/profimedia
‘Vampire Empire‘ Adrianne Lenker jedna je od najimpresivnijih ljubavnih pjesama u ovoj dekadi...

Adrianne Lenker osebujna je predvodnica bruklinskog indie-folk/indie-rock sastava Big Thief, a svako toliko objavljuje i solističke albume. I prije smo znali da je senzibilna, a u svakoj pjesmi s njezina nedavnog albuma "Bright Future" isijava njena žudnja za ljubavi i putenosti pri čemu nije nevažno da je bila u braku s Buckom Meekom iz Big Thiefa, a potom i u ljubavnoj vezi s australskom kantautoricom Indigo Sparke.

I ta je veza došla svom kraju, a dojam je da o toj minuloj ljubavi i onoj koju čeka da joj uđe u život pjeva Adrianne. Za nekoga tko nije završio srednju školu nevjerojatna je u poigravanju riječima, kao u pjesmi "Evol", te u analizama ljubavnih nedaća u kojima se sudaraju sreća i tuga, gubitak i dobitak, samoća i pripadanje, ekstaza i patnja. Njen fragilni i visoki vokal okružen je s "raštimanom" akustičnom gitarom, bendžom, violinom i klavirom i tek rijetkim ulaskom električne gitare i tihih udaraljki. I zbog toga, ali još više zbog stihova,"Vampire Empire" jedna je od najimpresivnijih ljubavnih pjesama u ovoj dekadi. "Bright Future" u odnosu na albume suvremenih zvijezda country scene je i "alternativni", ali i staromodni country-folk album, a teško je i u cjelokupnoj popularnoj glazbi naći pjesnikinju poput Adrianne.

alt-country/indie-folk

ADRIANNE LENKER

Bright Future

4AD

ocjena: 4 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:52