MUČNI CABARET TIGER LILLIES OSVOJIO PUBLIKU

Jedan od najtužnijih bendova koje sam vidio u svom životu

ZAGREB - Prostitutke, svodnici, džepari, ubojice, skinhedi i ini pripadnici velegradskog polusvijeta najčešći su junaci pjesama trija The Tiger Lillies koji je u ponedjeljak prvi put nastupio u Zagrebu. Prostitutke i svodnici možda čak i prečesto, no kad netko odraste iznad bordela, kao što je u Sohou odrastao Martyn Jaques, onda ga treba razumjeti, čak i kad njegovi stihovi dočaravaju London kakav je bio koncem 19. a ne u ranom 21. stoljeću.

Operetni glas

The Tiger Lillies, u kojem kontrabas, teremin, glazbenu pilu i bubnjeve sviraju podjednako živopisni Adrian Stout i Adrian Huge prilično lako osvajaju publiku, pogotovo europsku. Kino SC-a bilo je krcato i osvojeno bez većih napora, a tek su se rijetki požalili na nebeske visine Martynova operetnog glasa.

The Tiger Lillies svoje oružje za osvajanje publike najčešće posuđuju iz kabarea, vodvilja, mjuzikla, opere, tanga, šansone, ruskog melosa i njemačke predratne pop glazbe, a doimaju se kao da dolaze iz Berlina umjesto iz Londona.

Pjesme koje izvode, koliko god bile bizarne i morbidne, u svojoj su izvedbi zapravo čiste pa i zahtjevne što se najjasnije čulo u prekrasnoj verziji “Send In The Clowns” iz mjuzikla “A Little Night Music” koju su kasnije snimili Sinatra , Shirley Basey, Sarah Vaughan, Barbra Streisand i mnogi drugi.

Tihi obrt

Tiger Lillies su pravi umjetnici pa tako uspijevaju nasmijati publiku gotovo u nizu poredanim pjesmama o holokaustu, razapinjanju Isusa i ubijanju skinheda, a da to ne ispadne neukusno. Crni humor najjače je oružje The Tiger Lilliesa i jedina je šteta što ga ne rabe još češće.

Naime, da bi ovakav tip koncerta bio savršen, potrebne su konferanse između pjesama koje bi ih vezale u jedno tkivo ili još pokoja točka kakvu je s razbijanjem svog dječjeg seta bubnjeva priredio duhovit bubnjar Adrian Huge. Šteta je i što nismo čuli niti jednu od pjesama s “Freakshowa” na kojem Martyn pjeva promuklo i u donjim lagama poput Toma Wiatsa, no neka to bude razlog da ovu grupu ponovo ugostimo. The Tiger Lillies , koliko god nas nasmijali, zapravo je jedan od najtužnijih bendova koje sam vidio uživo. Oni su poput starih zanata i obrta koji izumiru pred našim očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:51