69. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

JAZZ PJEVAČICA DEE DEE BRIDGEWATER 'Ostvario mi se san, nastupam u čarobnom Dubrovniku'

Dee Dee Bridgewater
 Dubrovačke ljetne igre
Dio večeri bio je posvećen dvjema jazz divama: Elli Fitzgerald i Billie Holiday, čije je pjesme izvodila

Treća pozornica u dosadašnjem glazbenom programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara bila je ona ispred katedrale, odnosno, Pred Dvorom.

U povijesti Igara taj se prostor znao koristiti za nastupe većih i velikih glazbenih tijela, svjetski priznatih filharmonija, kao i za večeri za koje se znalo - ili barem pretpostavljalo - da će privući brojnu publiku. Najave za nastup jazz-pjevačice Dee Dee Bridgewater i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, već nekoliko tjedana ispunjavaju naslovnice i portale lokalnih glasila, ali i šire.

“Nasljednica Elle Fitzgerald” često je stajalo u podnaslovu pa smo s pravom zaključili da organizator ovu večer smatra jednom od vrhunaca. A gužvi ispred ulaza pridonijela je i činjenica da su prošla četiri dana bez koncerta, pa je publika bila odmorna i itekako željna novih glazbenih izazova.

Čitanje s mobitela

A jazz-glazba na Igrama to svakako jest. Jer, i u najslavnijim sezonama Igara, u “zlatnim danima”, jazz je bio dio popratnog ili off-programa. Bez obzira što su tih godina nastupala najveća imena, dakle oni umjetnici koji su sinonimi ovog žanra.

Na pozornici s katedralom u pozadini, smjestili su se članovi Jazz orkestra HRT-a. Orkestrom je ravnao Andreas Marinello koji je 2013. godine kao saksofonist postao članom orkestra da bi dvije godine kasnije postao i njegov šef dirigent. Njegovim dolaskom orkestar dobiva znatnu uzlaznu putanju i što se tiče nastupa, kvalitete te diskografske aktivnosti. Marinello je i skladatelj, aranžer i producent, a treba napomenuti da surađuje s brojnim sastavima i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

- Ostvario mi se san, nastupam u čarobnom Dubrovniku - prve su riječi Dee Dee Bridgewater kad je stupila na pozornicu i dodala - “zahvaljujem Jazz orkestru što me pozvao i omogućio mi ovaj koncert”. Dee Dee Bridgewater je dio večeri posvetila dvjema jazz-divama - Elli Fitzgerald i Billie Holiday - izvodeći uglavnom poznate naslove iz njihovih repertoara.

Napomenimo da je Bridgewater, među ostalim, osvojila Grammyja za album “Dear Ella”. “Oh, Lady be Good”, “Lady sings the Blues”, “Good morning”, “Please don’t talk about me when I’m gone”, neki su od najavljenih naslova. Posljednji dio večeri pripadao je stvaralaštvu Kurta Weilla - tekst pjesme “I’m a stranger here myself” Bridgewater je čitala s mobitela - da bi službeni dio programa završila s “Alabama song”.

Opušteni komentari

Pokazavši jaku vokalnu jazz-tradiciju i potpuno tehničko vladanje, Bridgewater je stvorila ugodnu atmosferu, ali ništa više od toga. “Jako ste pristojni” - rekla je publici prije izvedbe Weillove “September song”. Naime, kontakt je ostao ipak na distanci. Možda nam se zato ponekad činilo da je solistica interpretirala sa zadrškom. S druge strane nas je Bridgewater, oduševljena orkestrom, nasmijavala opuštenim komentarima, pa tako i onim da želi da joj četvrti muž bude iz Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:39