PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

IL GRANDE SPETTACOLO FUR EINE GROSSE EREKTION Veličanstven koncert Leta 3 na dan objave novog albuma 'Angela Merkel sere'

 Darko Tomaš/CROPIX

Moglo je i trebalo ranije, ali ni sada nije bilo prekasno da Let 3 nakon više od četvrt stoljeća diskografske karijere osvoji Malu dvoranu Doma sportova. Doduše, Let 3 smo niz puta gledali na velikim pozornicama u kombinaciji s drugim bendovima, primjerice iz ere festivala Fiju Briju , pa nije bilo egzaltacije kao kad je Hladno pivo prvi put “srušilo” Malu dvoranu, ali potvrdilo se kako je ta dvorana iznova postala benchmark za rock bendove koji u Hrvatskoj i tržišno, a ne samo artistički, nešto znače.

Pribrojimo li tome ponovo utvrđenu činjenicu kako je Let 3 jedini bend koji može u jednu silovitu magmu staliti punk, art-rock, noseću ariju iz najpopularnije hrvatske opere, techno i gotovo pa jedino smisleno ironiziranje narodnjaka, unaprijed se znalo kako ništa ne može poći u krivo. Već nakon uvodnih taktova naslovne skladbe albuma “Angela Merkel sere” , uz obilato korištenje elektronskih matrica tijekom cijelog koncerta, a nakon koje se dvoranom razlegla “Kurcem u čelo”, bilo je jasno kako ćemo prisustvovati još jednom spektakularnom i veličanstvenom koncertu Leta 3. Razlika je što se ovaj put neka taj njihov spektakl napokon našao u primjerenom prostoru jer malo ga je teško uprizoriti u Močvari, premda Mrletu i Prlji i takve akrobacije polaze za rukom.

Kako je novi album izašao na sam dan koncerta, publika nove pjesme nije imala kad naučiti napamet pa su iste pretežito bile smještene u prvu trećinu nastupa, no vjerojatno će “Prdni majko” ili “Gladni” koju smo čuli nešto kasnije postati koncertni hitovi Leta 3, možda i poput “Vjernog psa” ili “Profesora Jakova”.

Tijekom drugog dijela koncerta težište se kroz “Mamne baneta”, “Mala soba”, “Izađi mala”, Omađijaj me”, “Riječke pičke”, “Sokola” i “Eru s onoga svijeta” te “Tazi tazi” pomaklo ka nadrealnom balkanskom spoju hard rocka i narodnjaka. I kad pomislite kako je “Dijete u vremenu” samo dobra zajebancija na temu poveznice između Šabana i Dep Purplea ili Pink Floyda, gotovo u isti mah shvatite da tako nešto mogu smisliti samo izrazito inteligentni ljudi, a izvesti samo vrhunski glazbenici, pojačani za ovu prigodu s tri prateće pjevačice, uključivši Mrletovu suprugu Ivanku Mazurkijević i četveročlanom puhačkom sekcijom sa svestranim Pavlicom koji vjerojatno ni sam ne zna s koliko bendova nastupa u posljednjih godinu-dvije dana.

Zapravo, Let 3 je na koncertu u Domu sportova ponovo bio nalik flajš-mašini koja nemilice melje sve što u nju ubaciš, a ono što iz te mašine kulja na koncu nije bljak nego za prste polizati. Osobno, već dugo mi više od dva sata nečije svirke nije tako brzo prošlo kao u petak uz Let 3 koji je na prvom bisu razvalio novi potencijalni hit, totalnu ludnicu zvanu “Kurac Marko” pa umobolnu “Drogu” i kultne “Izgubljene” nakon kojeg smo dočekali prekrasnu, idiličnu “Naftu” te mračnu i napetu “Sam u vodi” koja nam sugerira kako u ovoj “slučajnoj državi” nema spasa ni za koga osim za ljude poput novog ministra kulture koji naravno na ovakvim koncertima nema što tražiti.

FOTO: Darko Tomaš/CROPIX

Neki će pomisliti kako teško povjerovati bendu čiji su članovi odjeveni šareno poput papagaja ili frontmenu koji veći dio koncerta drži u crvenim ženskim gaćicama s halterima, no Prlja ima ne grlo nego grotlo iz kojeg kulja snaga kakvu na pozornici isijava samo još Iggy Pop dok njegov kompanjon Mrle kopa po basu kao da je Alija Sirotanović. Ako mislite kako su to samo bene koje se uokolo šegače u ženskom donjem vešu, koncert u Domu sportova iznova je potvrdio Let 3 kao velike umjetnike i još veće šljakere koji ništa ne prepuštaju slučaju i dobro raspoložene za podjebavanje i zajebavanje, uključivši ovaj put i Merkelicu čija se statua baš lijepo smjestila iza benda, gotovo poput kipa Angusa ili balona u obliku Rosie iza AC/DC.

Bio je to pravi i - rječnikom Leta 3 rečeno - veliki spektakl za divovsku erekciju, fakat ništa ljubav, nego samo karanje, odnosno savršen rock koncert na rubu ludnice i vjerojatno jedina smislena zabava za Valentinovo kojeg nam je uz mnoga veća zla uvalio kapitalizam. Uostalom, ima li Valentinovo uopće smisla ako neformalni zbor djevojaka u krcatom Domu sportova iz petnih žila ne pjeva stihove iz poučne i vesele pjesmice “Riječke pičke”?

FOTO: Darko Tomaš/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:07