KONCERT U LISINSKOM

HERBIE HANCOCK Jedan od najvećih pijanista i kompozitora u Zagrebu

Nebrojeni albumi i suradnje tijekom karijere donijeli su mu 14 Grammyja, a postigao je i platinastu nakladu

U srijedu, 26. 11. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupa jedan od najvećih pijanista i najutjecajnijih kompozitora u povijesti jazza, veliki Herbie Hancock.

Hancock u Zagreb dolazi s kvartetom ( Vinnie Colaiuta - bubanj, James Genus - bas i Lionel Loueke - gitara) kao legenda u dobi od sedamdeset i četiri godine, ali i dalje svjež, a neki iz njegova benda, kao beninski gitarist Loueke, smatraju se pravim majstorima.

Vrhunski sastav

Nije ni čudo da je bend s kojim dolazi vrhunski. Pa ipak su na njegovom prvom albumu “Taking Off” (za Blue Note) 1963. svirali, pazite, Freddie Hubbard, Dexter Gordon, Butch Warren i Billy Higgins, da bi praktički iste godine postao stalan klavijaturist u kvintetu Milesa Davisa.

Vunderkind

A karijeru je počeo svirajući klasičnu glazbu, nastupivši kao vunderkind sa 11 godina s čikaškim simfonijskim orkestrom.

Nebrojeni albumi i suradnje tijekom karijere donijeli su mu 14 Grammyja, postigao je jedini u povijesti glazbe platinastu nakladu s jazz albumom, ucrtao elektronik-funkom fusion u svjetsku jazz mapu.

Radio je glazbu za velike filmove (od “Blow Upa” - Antonionija do Tavernierova “Round Midnight”), dobio Oscara za glazbu, surađivao i s glazbenicima izvan sfera jazza, kao, primjerice s Joni Mitchell, Steviejom Wonderom, Stingom, Paulom Simonom, Santanom, Cohenom, itd., napisao niz hitova koji su tresli top ljestvice i uvukli se već i u hotelske lobije, kao ”Watermelon Man”, “Chameleon” i “Rockit”, ukratko jedan od najutjecajnijih svjetskih glazbenika u zadnjih pedeset godina, sa 53 samostalna albuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:23