PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

Hej Joe, kud si s tom gitarom kren'o? Pročitajte interview s novom velikom zvijezdom blues-rocka. Joe Bonamassa

Američki bijeli blues-rock gitarist i pjevač Joe Bonamassa počeo je svirati blues kao čudo od djeteta da bi već u trinaestoj turirao s B.B. Kingom koji mu je postao mentor. Dvadesetak godina kasnije Joe je prerastao u jednu od najvećih blues zvijezda “mlađe generacije” čiji su posljednji albumi “The Ballad Of John Henry” i ovogodišnji “Black Rock” završili na prvom mjestu Billboardove ljestvice najprodavanijih albuma u Americi. Potonji je ušao i u Top 40 najprodavanijih albuma svih žanrova u Americi te zagrebao Top 20 iste liste u Britaniji i Njemačkoj.

Iako dolazi iz grada Utica (država New York), Bonamassa nije inspiraciju potražio u elektrificiranom bluesu Chicaga 40-ih i 50-ih ili delte Mississppija prije II svjetskog rata nego se okrenuo britanskom blues-rocku 60-ih. Clapton mu je bio i ostao najveći uzor, a s bremenom “novog Claptona” stiže i u zagrebački klub Boogaloo održati jedan od najiščekivanijih blues nastupa posljednjih godina. U pravo vrijeme jer Bonamassa je u naponu snage i jer u Zagrebu posljednjih par sezona blues privlači sve više publike. Nađete li se u Boogaloou u petak ili , obratite pažnju i na njegovo pjevanje koje nimalo ne zaostaje za njegovim sviranjem gitare, a za svaku preporuku je i Bonammasin bend Black Country Communion u kojem svira i Jason Bonham, sin legendarnog bubnjara Led Zeppelina.

Momak kojeg je utrinaestoj King uzeo pod svoje da bi ga dvadesetak godina kasnije Clapton zvao u Royal Albert Hall, a Plant mu dijelio savjete oko posljednjeg albuma definitivno ima ono nešto što ga izdvaja iz mora blues konkurenata. Čak bi mogao biti interesantan i onima koji se pale na nešto avangardnije blues-konstrukcije kakve “šarafe” The Black Keys. Evo kratke prepiske s Bonamassom u oči njegova dolaska u Zagreb.

S obzirom na vaše ime i glazbu koju svirate ne mogu odoljeti da vas ne pitam: “Hey Joe, where you goin' with that guitar in your hand”?

O da, luo sam to već jednom... Vjerojatno idem na pozornicu svirati za svoju publiku.

Tko vas je zainteresirao za blues?

Moj otac je bio trgovac gitarama dok sam io dijete, a kući je često nosio Lp ploče koje bih opsesivno slušao i to ne samo blues.

Kako to da su glavni utjecaj na vas izvršili engleski blues-rock gitaristi iz 60-ih poput Calptona, Jeffa Becka, Petera Greena i Jimmyja Page, a ne crni blues majstori iz Delte ili Chicaga?

Dok samio bio dijete, činilo mi se kako je brtianski blues uzbudljivii i manje oprezan. Tek sam kasnije doista počeo slušati američke blues majstore.

Što je bilo veće uzbuđenje za vas: svirati s B.B. Kingom kad ste imali dvanaest godina ili svirati prošle godine s Claptonom u Royal Albert Hallu?

Oboje je imalo veliki učinak na moj život. B.B. King mi je prijatelj veći dio mog života i mentor sve otkako sam krenuo s njim na tunreju kad sam navršio trinaestu. Tada me je česo vodio na stranu i davao savjete o sviranju gitare i glazbenom biznisu koje slijedim sve do danas. Svirati s Calponom prošle godine bilo je ostvarenje mog životnog sna. Odrastao sam vježbajući njegove pjesme i svirati s njim u jednoj od najveličanstvenijih dvorana svijeta iznimna je čast.

Osjećate li se neugodno kad vam kažu da ste “budućnost bluesa” ili “najbolji gitarist na planeti”? Jesu li takve izjave teret za vas?

To su koplimenti koje prihvaćam k srcu, ali ne uzimam zdravo za gotovo. Volim to što radim i to je razlog zašto to činim bez obzira da li me netko priznao ili ne, ali lijepo je kad znaš da te cijene.

Koja je pozadina sastava Black Country Communion u kojem svirate sa sinom Johna Bonhama? Jeste li vi i Jason Bonham pokrenuli neku vrst Led Zeppelina za 21. stoljeće?

Zapravo je to bila ideja mog producenta Kevina Shirleya. On je pozvao Jasona Bonhama i Dereka Sheriniana i to se pokazalo kao odličan koktel glazbenika. Glenn i ja smo već svirali zajedno i znali smo što želimo, ali ta se ideja realizriala tek kad je Kevin pozvao Jasona i Dereka.

Za kraj, što je blues kako ga shvaća Joe Bonammassa?

Blues je osjećaj i emocija u glazbi koju sviraš. Blues je kišobran koji pokriva i ispod kojeg raste mnogo drugih žanrova i mnogo nove, uzbudljive glazbe s istinskim značenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:41