BBC-EVA SERIJA 'BORN TO BE WILD'

Guns N’ Roses kao ultimativni američki rock bend? Teško...

Najnovija serija TV kanala BBC4 “Born To Be Wild” o zlatnome dobu američkog rocka ponudila je kroz odabir Guns N’ Rosesa vrlo diskutabilan odgovor na pitanje o “ultimativnom američkom rock bendu 20. stoljeća”. Premisa urednika serijala “Born To Be Wild” čak i nije posve pogrešna. “Zlatno doba” američkog rocka počelo je sredinom 60-ih, nakon “britanske invazije” Beatlesa i Stonesa, a završilo nakon samoubojstva Kurta Cobaina, najkasnije koncem 90-ih kada rock u Americi prestaje biti najpopularnijim žanrom popularne glazbe jer je tu ulogu na sebe preuzeo hip hop.

Najniža točka

U tom vremenu Amerika je iznjedrila niz veličanstvenih i utjecajnih bendova, odnosno izvođača koji su uvelike promijenili popularnu glazbu i cjelokupnu kulturu 20. stoljeća. Da se kao aršin uzimala isključivo naklada prodanih albuma, moglo se doći do zaključka kako su “najveći” američki bendovi iz tog 30-godišnjeg razdoblja bili Eaglesi, Bruce Springsteen & The E Street Band, Fleetwood Mac, Kiss, Bon Jovi, Meat Loaf, Aerosmith i Guns N’ Roses.

No, nemoguće se složiti sa zaključkom autora serijala prema kojem su “ultimativni američki rock band” bili Guns N’ Roses, koji su prema naratoru serijala utjelovili “paradiranje, teatralnost i aroganciju velikih rock bendova 70-ih poput Aerosmitha i Alicea Coopera, pomiješanu s prljavošću i energijom punka i britanskog hard rocka. Egzistirali su u mainstreamu, uz pop zvijezde, ali su bili potpuno antiestablišmentski”. Rečeno stoji, no čini li to Gunse “ultimativnim američkim rock bendom”?

Teško jer u njima nije bilo ni U od utjecajnosti, ni Z od značaja, ni O od originalnosti, ni R od revolucionarnosti, ni I od inovativnosti kakvima su isijavali The Velvet Underground, The Doors, The Stooges, Ramones, Talking Heads, R.E.M., Pixies, Nirvana i drugi. K vragu, pa svima je jasno da su uz Beatlese baš Ramonesi najutjecajniji, po mnogo čemu “ultimativan rock bend” i u svakom pogledu mnogo značajniji od Gunsa. Stoga se puno lakše složiti s Tomom Pettyjem koji precizno konstatira “kako je hair metal bio najniža točka rock’n’rolla” nakon kojeg se “pojavio Kurt Cobain i pokosio ga poput korova”.

Legitimno je zapitati se i kako to da “ultimativnim američkim rock bendom” autori nisu imenovali The Doors, The Byrdse ili The Band kao začetnike nekoliko struja američkog rocka, The Grateful Dead kao genije psihodelije, Creedence Clearwater Revival i ZZ Top kao klasične američke rock bendove, Nirvanu koja je razbucala najgore klišeje rocka 70-ih i 80-ih, Metallicu koja je preporodila heavy metal, R.E.M. kao očeve indie-rocka, Ramonese kao punk prvoborce, Pepperse koji su izveli jednu od najvećih fuzija u američkom rocku, Pearl Jam kao zvijezde koje su nadživjele grunge i mijenjali pravila glazbene industrije.

Suvremena lista

Svi su oni pomirili popularnost, kritičarsku naklonost i test vremena te su po mnogočemu “ultimativniji rock bendovi” od Gunsa, Aerosmitha, Fleetwood Maca, Kissa, Bon Jovija, Poisona, Alicea Coopera i njihovih srodnika na koje je bačeno težište serijala “Born To be Wild”. Autori serijala kao da su se u svojoj argumentaciji poveli za rečenicom Mickeyja Rourkea u filmu “Hrvač” prema kojem je početkom 90-ih “stigla Nirvana i ubila zabavu”, pri čemu su za njega ultimativnu zabavu u rocku predstavljali baš napirlitani hair metal bendovi 80-ih u tajicama poput Gunsa.

Postavlja se i pitanje gdje su u svemu tome inovator Jimi Hendrix i njegov Experience, razorno-emotivni Neil Young s Crazy Horse, pouzdani Tom Petty s The Heartbreakersima ili Bruce Springsteen & The E Street Band.

Uostalom, pogledajte današnje najznačajnije američke izvođače među kojima ćemo jednog dana tražiti “ultimativni američki rock band 21. stoljeća” - Foo Fighters, Pearl Jam, Green Day, Queens Of The Stone Age, The Black Keys, Arcade Fire, Kings Of Leon, Jack White i njegove inkarnacije - pa se zapitajte koliko spomenuti duguju Guns N’ Roses.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:27