UMRO JOHN WETTON

GLAZBENI SVIJET POTRESLA VIJEST O SMRTI ROCK VELIKANA Autora čuvenog hita pokosila teška bolest: 'Njegov je glas bio rajski, stihovi svemirski...'

John Wetton
 Profimedia, UPPA News

Britanski pjevač, basist i kantautor John Wetton, jedna od glavnih figura progresivnog rocka, umro je nakon borbe s karcinomom, objavili su njegovi prijatelji, članovi benda Asia.

Wetton je najpoznatiji po hitu ‘Heat of the Moment’ iz 1982., a svirao je i u Roxy Musicu, Uriah Heep i King Crimson. 67-godišnjak je radio i na solo projektima, a iza njega su ostali žena Lisa, sin Dylan, brat Robert i majka Peggy.

Njegov dugogodišnji kolega glazbenik i prijatelj Geoff Downes potvrdio je da je Wetton preminuo ‘nakon duge i teške bitke’ s rakom. Umro je tri tjedna nakon što je objavio da odustaje od turneje s Asiom zbog nove kure kemoterapije koju mora proći. Rak mu je dijagnosticiran 2014.

‘S velikom tugom i teška srca moram vas obavijestiti da smo izgubili najdražeg prijatelja, brata, kolegu iz benda i dugogodišnjeg glazbenog suradnika, Johna Wettona, koji je umro nakon duge i teške bitke s rakom. Pamtit ćemo ga kao jednog od najvećih svjetskih glazbenih talenata, a ja sam samo jedan od mnogih na koje je utjecao. Bila mi je privilegija blisko surađivati s takvim genijem na brojnim projektima tijekom godina. Njegov stil sviranja basa bio je revolucionaran. Njegov glas je bio rajski. Njegove skladbe nisu bile s ovog svijeta. Njegov osjećaj za melodiju i harmoniju bio je nestvaran. On je doslovce bio poseban’, napisao je Downes.

Od njega su se oprostili i drugi članovi benda Asia, kao i član iz King Crimsona, Jakko Jakszyk, koji je rekao da mu je bila čast zvati ga prijateljem.

Wetton je bio najpoznatiji po tome što je sedamdesetih i osamdesetih bio član mnogih poznatih bendova kao što su Uriah Heep, Roxy Music i King Crimson. 1981. je udružio snage s Downesom te su s Palmerom iz benda Emerson, Lake & Palmer i Steveom Howeom, bivšim članom Yesa, osnovao grupu Asia.

Kao frontmen benda Wetton je zaslužan za najveći broj pjesama, bio je basist i vokal, a bend se odmah proslavio hitovima ‘Heat Of The Moment’ i ‘Only Time Will Tell’. Uspjeh Asije je pao devedesetih kad su Downes i Wetton osnovali duo Icon i krenuli u solo projekte. Asia se ponovno okupila 2006. u originalnoj postavi kad su snimili novi album i ponovno krenuli na turneje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:35