SISAČKI SURF-ROCK FENOMEN

GITARIST DALIBOR PAVIČIĆ KOMENTIRA KRAJ BENDA KOJI JE OSVOJIO SVIJET Nema više Bambi Molestersa, odsad samo The Strange

 HANZA MEDIA
 

The Bambi Molestersi bili su izuzetna pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni, kojoj je uspjelo što nije nikome drugome - iako su svirali nimalo mainstream surf rock i bili poznati po audio eksperimentima, grupa iz Siska ne samo da je postala cijenjena na domaćoj, nego i na svjetskoj glazbenoj sceni, na kojoj ih se smatra vodećim predstavnicima svojega žanra.

Skupina već nekoliko godina nije aktivna u svojem izvornom obliku, a ovih su se dana na Facebooku i službeno oprostili od svojih fanova.

- Svim dragim prijateljima i r’n’r braći i sestrama s kojima smo se zabavljali sve ove godine želimo reći jedno veliko hvala i doviđenja - napisali su.

Dalibor Pavičić, jedan od članova bivšeg benda, u posljednje se vrijeme posvetio supergrupi The Strange, u kojoj svira s članovima My Buddy Moosa te Chrisom Eckmanom, nekadašnjim frontmenom kultnih The Walkaboutsa.

Spontani album

The Strange nije nova pojava, dapače, svirali su još od 2003., no niz godina nisu bili diskografski aktivni zbog toga što se Eckman posvetio obvezama koje je imao sa svojim labelom - posljednji album objavili su prije 13 godina. Ipak, ove se jeseni, konkretno 28. rujna, vraćaju na scenu novim izdanjem, “Echo Chamber”, koji su ovih dana najavili singlom “Last Summer Song”.

- Prije dvije godine imali smo gig u zagrebačkom Vintageu pa smo spontano odlučili da bismo mogli i napraviti album. Snimali smo ga prošlo ljeto u Sono studiju u Pragu zahvaljujući tome što smo dobili sredstva na natječaju “International” Hrvatskog društva skladatelja. To je vjerojatno najbolji studio u cijeloj regiji, a osim izvrsnih tehničkih uvjeta, zanimljiva je i činjenica da je s nama sviralo čak 15 članova Praške filharmonije - priča Dalibor Pavičić, gitarist i nekadašnji frontmen Bambi Molestersa.

Kako kaže, kompleksnim albumom je osobno iznimno zadovoljan, a čini mu se da se uvelike razlikuje od prvog izdanja The Strangea.

- Ima tu špageti vesterna, barok popa, ali i garažnog zvuka - kaže. Produkcija je također bila na vrhunskom nivou - album je producirao Antonio Gramentieri (poznat kao Don Antonio), a snimatelj je bio legendarni Phill Brown čije se ime nalazi otisnuto na omotima albuma izvođača kao što su Bob Marley, Dido, Cat Stevens ili na onima grupa Led Zeppelin, Roxy Music, Talk Talk…

Inspiracija mladima

- Nakon objave albuma planiramo promociju u Zagrebu u Tvornici Kulture, a i neku tajnu svirku na koju će se moći doći samo uz pozivnice, da se pravimo važni - smije se Pavičić.

A razloga da bi se pravili važni bend itekako ima. Njihov je zvuk već znatno oblikovao generacije mladih glazbenika.

Osim što su nastavili priču s The Strangeom, The Bambi Molestersi nastavili su još jednu epizodu koja im je obilježila karijeru. Uskoro izlazi limited edition kolekcija soundtracka “Breaking Bada”, na kojoj će se naći i njihova “Chaotica”, korištena u finalnoj sezoni.

- Da, zgodno je to za spomenuti u intervjuu. A bit će jednom možda i korisno za in memoriam - ciničan je Pavičić. Ipak, soundtrackovi su itekako obilježili njihovu karijeru. - Trenutačno imamo naslovnu stvar za jednu španjolsku seriju o Avi Gardner. Bili smo i u slovenskim filmovima, a u Brazilu su koristili našu glazbu i za seriju “Bang Bang”. Jednom smo svirali na televiziji i taj je prijenos gledalo 45 milijuna ljudi, što je fascinantno kad dolaziš iz Hrvatske. Ljudi su tamo na našim svirkama često znali sve stvari, a neki su čak i plakali - objašnjava Pavičić, koji kaže da je u karijeri obišao sve zemlje koje je htio obići - Novi Zeland, Englesku, Francusku, Finsku... A nove teritorije će sigurno osvajati i s ponovno okupljenim The Strangeom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:52