STO GODINA LADY DAY

FOTO: ROVINJ Kako je Cassandra Wilson s ritam sekcijom Nicka Cavea oživjela Billie Holiday

 Goran Šebelić / CROPIX
Koncert Cassandra Wilson u Rovinju 12. srpnja stvorila nesvakidašnji koncertni ugođaj

Kad je prije četiri godine u Rovinju predstavila svoj album “To Billie With Love” činilo se kao da je Dee Dee Bridgewater reinkarnirala Billie Holiday. U šali je tada spomenula da joj je gotovo trebao egzorcist da se riješi njezina duha. Doista, razina imitacije bila je zastrašujuće uvjerljiva. Cassandra Wilson je, pak, o stogodišnjici rođenja Lady Day proljetos izdala potpuno drugačiji album.

“Morate dobro upoznati pjesmu koju želite pjevati, što znače te riječi, kako se razvija glazba, tko ju je sve ranije pjevao i kako je sve to zvučalo. Tek tada možete zapjevati i najjednostavije pjesme.” Cassandra je tako odlučila napraviti ozbiljne autorske pomake.

Na albumu je uzela ritam sekciju iz benda Nicka Cavea, The Bad Seeds, kao i gitarista Kevina Breita, koji je i na koncertu u Rovinju presudno oblikovao zvuk moćnog, šesteročlanog benda. Doista, uz tu vrlo malu električnu gitaru, saksofon, te pijanista koji je prilično praskavi klavir odmjenjivao s električnim i Hammond orguljama, te bas i bubanj, posebno je važan prinos ukupnom soundu nosila violina koja je možda presudno vodila aranžmane od bluesa, do bluegrassa i natrag.

Cassandra nije samo zvukom osuvremenila repertoar Billie Holiday. Intervernirala je i u tekstove. “Pjevala sam i prije ovog albuma njezine pjesme, no često su me znali zasmetati stihovi.” Najbolji primjer za intervenciju je bila pjesma koju je izvela drugu po redu na koncertu, “Don't Explain”, tipična ženska blues žalopojka o bezrezervnoj ljubavi koja opstaje iako muškarac vara, i to javno vara svoju ženu. Kod Cassandre ona ne prihvaća svoju sudbinu, nego postavlja ultimatum. - Don’t want to hear folks chatter about you trying to cheat/right or wrong it matters, if you want my sweets. “Mislim da bi ona baš tako pjevala danas.”

Bio je to odličan jednosatni koncert Cassandre Wilson u punom dvorištu Stare tvornice duhana, sjetan i snažan, s moćnim bendom prljavog, žestokog, emocijama nabijenog zvuka.

Iako vidno razdragana i raspoložena, Cassandra voli držati publiku na distanci, baš kako je to bilo jesenas i u Zagrebu, no bio je to koncert koji je pokazao da se stari, čak i prastari materijali, kao što je to slučaj s pjesmama koje su obilježile karijeru Billie Holiday, mogu sasvim svježe interpretirati, a sa ovako složenim bendom, napraviti i sjajan, nesvakidašnji, moćan koncertni ugođaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:28