DVOSTRUKA ULOGA

ENRICO DINDO NASTUPIO U LISINSKOM Poznati violončelist predstavio se i kao dirigent

 Sinisa Sunara / CROPIX

Za dobru prezentaciju Simfonijskog orkestra HRT-a, jednog od dvaju glavnih hrvatskih orkestara bez šefa-dirigenta, pobrinuo se violončelist i u novom tisućljeću i dirigent Enrico Dindo.

Premda je Enrico Dindo mnogo puta gostovao, nije bilo na odmet upoznati ga i u novoj ulozi koja uvijek znatiželjnom glazbeniku, ali i glazbeniku s kriterijem, otvara put nastojanju da bude potpuniji.

Dindo je više od desetljeća bio orkestralni glazbenik u milanskoj Scali, koju je napustio tek nakon pobjede na Rostropovičevom međunarodnom natjecanju na kojem ga je 1997. godine u stopu slijedila tinejdžerica Monika Leskovar. Iskustvo mu seže od osnivanja komornog orkestra u sveučilišnom gradu Pavia do sadašnje vodeće pozicije simfonijskog orkestra u San Remu.

Na programu je nezaobilazno bila skladba Berislava Šipuša Adagio za gudače čiji je naslov “In the Morning You Always Come Back” povučen iz poezije Cesarea Pavesea. Nakon dugih i intenzivnih gudačkih “namaza” u desetominutnoj skladbi slijedila je dvostruka Dindova uloga - kao solista u dugo zagubljenom Haydnovu Koncertu za violončelo i orkestar u C-duru, a ujedno i dirigenta.

Enrico Dindo ima i uvid u njemu nove partiture poput one Šipuševe i eleganciju i osjećaj za stil u solističkoj dionici Haydnova Koncerta kojega je vjerojatno odsvirao barem stotinu puta. S naporom, ali i uspjelo ga je u tome slijedio i smanjeni sastav Simfonijskog orkestra HRT-a. Oduševljenoj publici isplepetenoj vjernim violončelistima Haydnu je dodao i Allemande Bachove Suite. Brahmsova Prva simfonija je bila veći zalogaj. Nju su suvremenici prozvali Desetom Beethovenovom zbog prepoznatljive teme u zadnjem stavku koja zaziva posljednju Beethovenovu simfoniju.

Pa to je Deveta Beethovenova, govorili su autoritativni suvremenici. Pa to svaka budala čuje, odgovarao je Brahms. S raspoloženim orkestrom, glazbenik poput Dinda nije se zamarao bivšim prijeporima ili bezbrojnim umivenim snimkama. Uvjerljivo je i osjetljivo, bez imalo dirigentske poze, donio Simfoniju kao da je pred slušateljima prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:12