ALBUM TJEDNA

Ekscentrični i mistični zimski svijet Kate Bush

ZAGREB - Nedjeljna šetnja šumama nižih obronaka Medvednice ispala je savršenom uvertirom u “zimski” album “50 Words For Snow” Kate Bush , nazvan prema uvriježenoj legendi o inuitskih pedeset naziva za ono što mi zovemo samo snijeg.

Šuma oko spilje Veternice, urešena kristalićima inja, obavijena maglom i posuta opalim lišćem izgledala je kao u bajci, a dok smo namjerno malo lutali uokolo i preskakali napukla i srušena debla, da ne bismo išli stazom koju znamo napamet, čak je poprimila i obrise tajanstvenosti.

Album nakon 6 godina

Nekima bi se takva maglovita i usred dana ne baš svijetla šuma mogla učiniti i jezovitom, ali ne i Kate Bush koja, čini se, podjednako uživa u “studengorama” i zimskim pejzažima. “50 Words For Snow”, njezin prvi novi album u posljednjih šest godina od dvostrukog “Aerial”, nije božićni, ali ipak se uklapa u ono što na američko-britanskom diskografskom tržištu zovu “seasonal” albumom. Sedam skladbi dugih gotovo 65 minuta dominantno se bave zimom i njezinim ugođajem, a bez posrtanja u već prilično otrcani repertoar, stilistiku i vokabular gotovo uvijek jednih te istih božićnih pjesama ili novih skladbi na tragu prezašećerenog božićnog ugođaja shopping-malla.

Čudan instrument

Nešto slično pokušali su pretprošle godine učiniti Sting i Tori Amos. Bili su na dobrom tragu, ali Kate Bush ih je ipak nadmašila.

Rađanje snježnih pahulja, izmaštana, bajkovita ljubav između žene i snjegovića, potraga za Jetijem, misteriozno ubojstvo na jezeru, samo su neki od motiva ekscentričnog i mističnog zimskog svijeta Kate Bush.

Uz klavir i poput inja krhku orkestraciju gudača, nenametljivih sintisajzera i povučene ritam-sekcije koja svako toliko priču odvuče k eteričnom jazzu i sanjivom trip-hopu, Kate Bush je snimila zadivljujuće lijep, čaroban, ali i uvrnut album.

Njezin glas i dalje je jedan od najljepših i najčudnijih instrumenata čija je vlasnica u svoj svijet fino uklopila i dječji sopran sina Bertieja u uvodnoj “Snowman”, Eltona Johna u duetu “Snowed In At Wheeler Street” o besmrtnim ljubavnicima koji putuju kroz vrijeme te glumca Stephena Fryja koji u naslovnoj pjesmi strpljivo nabraja pedeset Kateinih izmišljenih riječi za snijeg.

Engleska folk-tradicija

“50 Words For Snow” profinjen je “zimski” ili “sezonski” pop album noir ugođaja i labave, ali ipak naznačene veze s engleskom folk tradicijom što je bila i potka nekih od njeznih najvećih hitova poput “Wuthering Ehights” i “Running Up That Hill”, ili skladbi poput “Under Ice”, “Hello Earth”, “The Fog” i “Oh England My Lionheart”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:21