NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE

DRUGO LICE ČLANA ŽIRIJA 'MAESTRA' Antiphonus Tomislava Fačinija sutra otvara sezonu najdražom baroknom operom

U Muzeju za umjetnost i obrt 10.11. u 20 sati nakon niza godina zazvučat će najvoljenija od svih baroknih opera, Purcellov Dido&Aeneas

Od osnutka 2008., Antiphonus, koji umjetnički vodi dirigent Tomislav Fačini, javnosti poznat kao član žirija glazbene emisije Maestro, daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora, na čijem se meniju nađu i madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika, zapravo svi mogući žanrovi, a posebnost ansambla je da svoj repertoar izvodi komorno, pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama.

Dok su neki od programskih vrhunaca lanjske sezone bili Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, madrigali Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija, Šipuša, kao i nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama te turneja s Krešimirom Špicerom i Edinom Karamazovim, ovu su sezonu započeli Purcellovom Didonom na zatvaranju 40. Osorskih večeri i nastupima na Korkyra Baroque, otvaranju sezone Zagrebačkih solista i gostovanju u predbrojci HRBE.

Svoj ciklus od osam koncerata Triade i Trinitas otvaraju prvim koncertom ove sezone koji će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt 10. studenog s početkom u 20 sati, gdje će nakon niza godina zazvučati najvoljenija od svih baroknih opera, Purcellov Dido&Aeneas koju će Antiphonus i scenski uprizoriti u varaždinskom HNK. Tako će Atrij osim glazbene pozornice, biti i Kartaga, i vještičja jazbina, i Didonin usamljen grob u koji liježe s pjesmom When I am laid in earth, remember me, but forget my fate. Tom će se prilikom Antiphonusu i njegovim solistima pridružiti, kao Enej, i stalni solist opere u Zürichu Krešimir Stražanac.

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti na blagajni/info pultu Muzeja za umjetnost i obrt svaki dan od 10 do 19 sati, kao i sat vremena prije koncerta na istom mjestu, i to po cijeni od 70, a za umirovljenike, studente i učenike 35 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:46