JONATHAN

DEBI ALBUM RIJEČKE SUPERGRUPE Podjednako spremni za domaću uporabu i izvoz

Prve asocijacije pri slušanju debija "Bliss" Jonathana su Franz Ferdinand i Interpol, ali dobro je što pri toj usporedbi Riječani ostaju svoji i prepoznatljivi, sadržajno jaki i stilski dorečeni

Hype je snažno gorivo za nove izvođače, ali i eksplozivna tvar koja može spaliti krila novajlija prije negoli su doista poletjeli. OK, riječki Jonathan je koliko kandidat za najboljeg debitanta, toliko i supergrupa sastavljena članova Pasa, Mandrila, Leta 3 i Saliona, ali prema hypeu koji se oko njih stvorio u vrlo kratkom roku u odnosu na uobičajene standarde funkcioniranja hrvatske rock i pop scene bio sam pomalo rezerviran. Pokazalo se da je moja skepsa bila bezrazložna.

Premda bi Jonathan mogao propasti u procijep koji je progutao niz hrvatskih izvođača koji pjevaju na engleskom jeziku, početni koncertni uspjesi ukazuju da i na tom planu pušu neki novi, drugačiji vjetrovi, a i engleski stihovi u njihovu slučaju nisu perje za prikrivanje nedostatka pjesničke inspiracije. Prve asocijacije pri slušanju debija “Bliss” Jonathana su Franz Ferdinand i Interpol, ali dobro je što pri toj usporedbi Riječani ostaju svoji i prepoznatljivi, sadržajno jaki i stilski dorečeni te podjednako spremni za domaću uporabu i izvoz.

Pažljivije slušanje otkriva i moguću naklonost članova Jonathana bendovima poput Echo & The Bunnymen i Psychedelic Furs, odnosno efektnom kombiniranju post-punka i neo-psihodelije 80-ih s daškom gothic i art-rocka koji su česta odrednica riječkih bendova. Nadalje, Badurinin bariton je koliko baršunast i topao, toliko i moćan i jak, nalik baritonima, senzibilitetu i sugestivnosti Stuarta Staplesa (Tindersticks), Jamesa Johnstona (Gallon Drunk), Davida Eugenea Edwardsa (Woven Hand) i Matta Berningera (The National).

No, Badurina bi bio beskoristan da iza njega nema fokusirane i snažne podrške ritam-sekcije i gitarista koji kao da su izašli iz najpotentnijih skandinavskih rock bendova o čijoj izvoznoj perspektivi, nažalost, ovi momci mogu samo sanjati, kao i u 90-ima donekle im stilski srodan slovenski bend Res Nullius.To nije prepreka da Jonathan proglasimo jednim od najboljih i najzanimljivijih hrvatskih bendova stasalih u dosadašnjem tijeku 21. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:46