INMUSIC 2013.

Svi su dobrodošli na najveći hrvatski open-air festival

Zahvaljujući nastupima Arcade Fire, Franza Ferdinanda, Mobyja, Kraftwerka, New Ordera, Morrisseya, Lily Allen, The Streets, Nicka Cavea & The Bad Seedsa, Grindermana, The Stoogesa, Sonic Youth, New York Dollsa, Asian Dub Foundation, Jamiroquaija, Morcheebe, Massive Attacka, LCD Soundsystema, Yeah Yeah Yeahs, Happy Mondaysa te plejade uglednih afričkih glazbenika poput Amadou & Mariam, Rokije Traore, Tinariwena, Tamikresta, Seuna Kutija i brojnih drugih drugih izvođača iz svijeta, Hrvatske i regije, INmusic je od skromnog festivalčića začetog na Šalati tijekom proteklih sedam godina izrastao u najveći hrvatski open-air festival. Barem sedam, osam od gore pobrojanih izvođača možda nikada ne bismo imali prigode vidjeti u Hrvatskoj da nije bilo INmusica, što dodatno daje značaj tom festivalu kada je posrijedi hrvatska kulturološka zbilja. Time je educiran i velik broj mlade publike, dok su oni stariji nadoknadili neke propuste iz prošlosti.

Biti među najvećima

Line-up izvođača koji su pozornicama INmusica protutnjali tijekom godina, perfektna organizacija, prekrasna lokacija Otoka mladeži na Jarunskom jezeru u Zagrebu, niz popratnih sadržaja i ukupno ozračje naveli su i inozemne medije poput Huffington Posta, The Sunday Timesa, CNN-a, The Guardiana i drugih da u posljednjih nekoliko godina INmusic uvrste u desetak najboljih europskih, odnosno svjetskih open-air festivala. Za tako visoke pozicije na listama open-air festivala INmusic se opravdano izborio, a organizatorima na ruku ide i trend profiliranja i smanjivanja festivala. Biti među najvećima na svijetu ne znači nužno biti na listi najboljih, osim ako niste britanski Glastonbury ili američki Bonaroo.

Inozemna publika

Na osmom izdanju INmusica od ponedjeljka do srijede na Jarunu nastupaju legendarni proto-punk sastav Iggy & The Stooges čija su djela inspirirala barem nekoliko tisuća punk i rock bendova od Sex Pistolsa preko Nirvane do Queens Of The Stone Age, australski hard rockeri Airbourne koje obožavaju i AC/DC, najznačajniji britanski rock bend formiran u 21. stoljeću Arctic Monkeys, big beat zvijezde Basement Jaxx, post-punk sastavi Editors i Bloc Party i drugi, manje ili više poznati sastavi iz svijeta i Hrvatske. Dakle, ima ponešto repriza, ali u ovako kriznoj godini kakva je 2013. u Hrvatskoj, festivalskom se programu baš i ne bi smjelo previše “gledati u zube”.

S obzirom na recentnu krizu bitno je da INmusic, kao naš najveći i u svijetu najugledniji hrvatski open-air festival, prođe u redu, opstane i pripremi teren za još veće uspjehe. U tim nastojanjima blagodatna bi bila financijska pomoć Zagreba i Hrvatske kakvu od Novog Sada i Srbije uživa Exit, odnosno od Budimpešte i Mađarske tamošnji Sziget. Time bi bila povećana atraktivnost festivalskog programa i još veći posjet domaće i inozemne publike koja posljednjih godina u većem postotku nego tijekom prva tri-četiri izdanja pristiže na INmusic, čime i Zagreb, nova metropola EU, dobiva na potencijalu kao turistički zanimljiv srednjoeuropski grad i city-break destinacija. Dapače, Zagreb bi s INmusicom i nizom drugih interesantnih glazbenih, filmskih i kazališnih festivala doista mogao tijekom godine funkcionirati kao kulturna meka srednje Europe.

Kazališni program

Popratni programi poput “Tko pjeva, zlo ne misli” retro partyja, “Tko to tamo peva” Balkan partyja, Inteatar na čijoj će se tribini prve večeri pojaviti i redatelji Slobodan Šijan i Rajko Grlić u moderaciji filmskog kritičara Jutarnjeg lista Nenada Polimca, dok druge večeri nastupa Zijah Sokolović s “CABAres, CABArei”, a treće Vili Matula kao “Munchausen” pa “Silent Party”, “Human Jukebox” i “Šuma Striborova” dodatno šire spektar ponude INmusica koji je u konačnici ipak onoliko jak koliko su mu jaki headlineri ili zvijezde večeri.

A ta, osnovna ponuda na papiru izgleda dovoljno solidno da INmusic i 2013. godine ostane jedan od središnjih glazbenih i kulturnih događaja u Hrvatskoj, pa i šire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:20