KLASIĆNI VIKEND

Bogatstvo blagdanskih koncerata: Orašar u HNK, Faust u kinu, Slovenci u Lisinskom

Slovenska filharmonija, KD Lisinski

Zajednički ciklus Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije već je uspješno otvoren u Beogradu i Ljubljani nastupima rezidentnih orkestara, a u petak, 9. prosinca, započinje i u Zagrebu, prvim gostovanjem u ciklusu, koncertom Slovenske filharmonije u Lisinskom. Na programu su djela Mozarta i Beethovena, kao solist nastupit će američki pijanist Andrew von Oeyen, dok će orkestrom ravnati Emmanuel Villaume, šef dirigent Slovenske filharmonije.

Faust, Poslastica iz Metropolitana

U subotu, 10. prosinca, u Lisinskom možete pogledati još jedan u nizu sjajnih prijenosa iz njujorškog Metropolitana, posljednji u ovoj godini. Ovaj put riječ je o grand operi “Faust” Ch. Gounoda. Upravo je ovom operom 1883. godine svečano otvoren Metropolitan, a do danas je ostala jednim od najizvođenijih djela te operne kuće, s preko 750 izvedbi. Režiser Des McAnuff radnju je postavio u prvu polovicu 20. stoljeća, između dva svjetska rata. Kao vokalni solisti nastupit će Jonas Kaufmann, Marina Poplavska-ya, Michčle Losier, Russell Braun i René Pape. Orkestrom ravna Yannick Nézet-Séguin.

Orašar, HNK Zagreb

Kao i svake godine u predbožićno vrijeme, HNK u Zagrebu priprema balet “Orašar” P. I. Čajkovskog. Priča E. T. A. Hoffmanna zaodjevena u dopadljivo ruho Čajkovskijeve glazbe čini jedno od najomiljenijih djela klasične baletne literature. Ove godine “Orašar” će u HNK biti “osvježen” intervencijom scenografkinje i kostimografkinje Roberte Guidi di Bagno. Balet počinje igrati u petak, 9. prosinca, s većim brojem repriza koje je HNK uvrstio na program zbog velikog interesa publike.

PREPORUČAMO I…

Ljubitelji rane glazbe danas svakako trebaju posjetiti Arheološki muzej, u kojem će u 20 sati započeti koncert ansambla “Responsorium”, naslovljen “Affetti soavi - Monteverdi i umjetnost emocija”.

Rana glazba, djela Telemanna, Muffata, C. Ph. E. Bacha te Vivaldija, izvodit će se i u nedjelju, 11. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje će Hrvatski barokni ansambl održati treći koncert sezone, s Jaapom ter Lindenom kao voditeljem.

Isti dan u HNK u Varaždinu Varaždinski komorni orkestar izvodi djela Elgara i Beethovena, a praizvesti će i novo djelo Zorana Juranića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41