Novi album Detective Jonesa

Anksiozni introvert čija je muza Natali Dizdar: ‘Budim se usred noći da zapišem nešto‘

Denis Špičić u Studiju Hanza Medije

 Ranko Šuvar/Cropix
Denis Špičić "Nisde" glavni je pjevač i songwriter grupe Detective Jones koja sprema novi album

Denis Špičić "Nisde" glavni je pjevač i songwriter grupe Detective Jones, čiji je album "Istraga" izašao u izdanju Dallas Recordsa prije tri godine, a novi izlazi najesen. Osim pjesama za Detective Jones, piše tekstove i za druge izvođače i izvođačice, primjerice za Natali Dizdar, Ivanu Kindl te za Vešmašinu, a autor je i zbirke kratkih priča "Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi" u izdanju CeKaPe-a.

- Glazbom se bavim od 18. godine. Kako je moja prva velika ljubav - košarka - u to vrijeme padala u drugi plan, ljubav prema glazbi je rasla. Po cijele dane imao bih slušalice u ušima, izmjenjivao CD-e Wu Tang Clana, Nereda i Stoke, Snoop Dogga… Kako mi je tekst u pjesmi bio najvažnija stavka, nekako je bilo prirodno započeti s pisanjem - kaže o sebi u povodu nadolazećeg albuma

Počeo je kao reper surađujući s producentom Bojanom Šalamonom Shallom (Connect), a pisanje mu je u međuvremenu postalo terapija i zabava, moglo bi se reći i ovisnost.

- Bio sam pomalo anksiozni introvert, a pisanje mi je pomagalo da organiziram nemirne misli i postanem zanimljiviji curama. Pišem po cijeli dan, hvatam ideje i bilježim ih. Ponekad se probudim i usred noći i zapišem nešto - kaže Denis Špičić

Ljubav prema rock‘n‘rollu naslijedio je od oca koji je u mladosti bio hipi. Imao je lijepu kolekciju ploča, pa je tu ubrao Doorse, Zeppeline, Pink Floyd… Nakon završetka srednje škole uhvatio je i val indie rocka (The Strokes, Arctic Monkeys, White Stripes…). Kada je došlo vrijeme za prvi službeni album, okupio je sjajnu ekipu (Vlado Mirčeta, Luka Geček, Zdeslav Klarić) i učinio nešto u stilu alternativnog popa, indie rocka i hip-hopa.

image

Autor pjesama pjevačice Natali Dizdar, Denis Špičić

Ranko Šuvar/Cropix

Poslije rada na navedenom materijalu pojavila se ideja da piše za druge.

- Sjećam se da je Natali Dizdar bila pomalo skeptična te mi je rekla ‘Znaš, ja sam ti i Arsena odbila‘. Mislim da mi je to dalo dodatnu motivaciju te su na EP-u Beti ‘Već smo bili tu‘, što je suradnja Natali Dizdar i Mayalesa, završila moja tri teksta od pet pjesama. To je bilo za vrijeme prvog lockdowna i poslije potresa u kojem sam praktički izgubio stan u Petrinjskoj. Upao sam u jednu depresivnu epizodu i mislim da se to može čuti u tekstu pjesme ‘Vili‘, drugog singla grupe Beti. Suradnju s Natali nastavio sam na njezinu samostalnom EP-u ‘Blues po kišnim plažama‘ pjesmom ‘Padamo‘. To mi je posebna pjesma iz dva razloga - prvi je taj da je stih iz pjesme završio kao naslov EP-a, a drugi da se pjesma našla u izboru ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala - nastavlja.

To je bilo prvi put da je njegova pjesma bila na festivalu.

- Općenito volim gledati i ponosan sam kada pjesme koje sam napisao dožive i novi život live izvedbama. Svakako bih izdvojio suradnju s Ivanom Kindl. Kada smo radili na pjesmi ‘Bond‘, kliknuli smo izuzetno brzo i lako. Njezina posebna energija i otvorenost za eksperiment doveli su do za nju pomalo netipične, ali zanimljive pjesme - ističe, govoreći nadalje o novom albumu Detective Jonesa "Mjesto radnje".

- Materijal od pet pjesama povezan je topografsko-emotivnim konceptom, tako da svaka pjesma nosi jednake značajke i raspoloženje. Nakon singlova ‘U tvojoj sobi‘ i ‘Provincija‘ i dva sjajna remiksa u produkciji Ane Marije Šir za navedene pjesme, treba izaći posljednji singl ‘Trg Mladosti 5‘. Nakon izlaska albuma plan je odsvirati i nekoliko live promocija - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 12:12