JAZZ OKUPACIJA OPATIJE

15. LIBURNIA JAZZ FESTIVAL Velika pijanistička zvijezda s Kube u Opatiji

 Wikipedia
Nastupa basist Juan Garcia Herreros, Kolumbijac koji je bio nominiran za Grammy u kategoriji latino glazbe, a najveća atrakcija festivala svakako je nastup pretežno kubanske super jazz grupe Volcan u kojoj kao najveća zvijezda blista klavirist Gonzalo Rubalcaba

Iako jubilarni 15. Liburnia jazz festival počinje u petak, 3. srpnja, dan ranije će koncert senegalske pjevačice Amine Seydi i sastava Astronauts poslužiti kao sjajan uvod u jazz okupaciju Opatije. Naime, kao predstavnici New Soul glazbe, s afričkim prizvukom funky ritmovima dobro će zagrijati publiku i zato što s njima kao ekskluzivni gost nastupa basist Juan Garcia Herreros, Kolumbijac koji je bio nominiran za Grammy u kategoriji latino glazbe.

Slavljenički festival ponudit će što jutarnjih, što popodnevnih, što večernjih, čak 14 koncerata na osam pozornica!

Festival službeno otvara Liburnia Jazz Union, ( Tamara Obrovac, Elvis Stanić, Neven Frangeš, Hrvoje Rupčić, Branimir Gazdik, Goran Rukavina, Maasej Kovačević, Meri Trošelj, Marko Tolja, Tina Vukov, Spartaco Črnjarić, Darko Mihelić-Boćo, Alain Ožbolt, Denis Razz, Alba & Leo...) a na programu se kao fuzija nude gotovo svi hrvatski jazzisti koji su uz ovaj festival odrasli.

Ipak, najveća atrakcija festivala svakako je nastup pretežno kubanske super jazz grupe Volcan u kojoj kao najveća zvijezda blista klavirist Gonzalo Rubalcaba. To je grupa čiji su članovi (uz Rubalcabu tu su Horacio 'El Negro Hernandez, Giovanni Hidalgo i Jose Armando Gola) pojedinačno snimili ukupno preko 150 albuma, ali i jedan zajednički, hvaljeni “Volcan” 2013. godine. Oni nastupaju drugi dan festivala, nakon hrvatskog sastava Chui, ambicioznog trojca u velikom usponu koji je protekle sezone održao nekoliko izvrsnih koncerata, posebno kao predgrupa Medeskom, Scofieldu, Martinu i Woodu, na Vip Zagreb Jazz Festivalu.

S obzirom da je Liburnia Jazz Festival započeo u Lovranu, u lovranskom starom gradu posjetitelji će na završni dan Festivala imati prilike čuti JM Jazz World Orchestra pod vodstvom proslavljenog Luisa Bonille, orkestar od 17 mladih glazbenika iz 14 zemalja s četiri kontinenta, odabranih u vrlo oštroj konkurenciji, dok su dva završna koncerta festivala na terasama opatijskih hotela. Ispred Kontinentala će svirati sve poznatiji Mangroove, a na terasi hotela Kvarner utjelovitelj Raya CharlesaUroš Perich – Perry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:44